"Varenda krona är viktig för de som kämpar"

Vimmerby kommuns insats att underlätta för näringslivet i krisen välkomnas av Företagarna Vimmerby.

Marcus Alsér, ordförande Företagarna Vimmerby, märker att alla försöker dra sitt strå till stacken för underlätta i Corona-krisen. Han välkomnar kommunens stödinsatser till de lokala företagen.

Marcus Alsér, ordförande Företagarna Vimmerby, märker att alla försöker dra sitt strå till stacken för underlätta i Corona-krisen. Han välkomnar kommunens stödinsatser till de lokala företagen.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2020-03-27 06:00

– Kommunen förstår att det är en svår situation. Även om man alltid kan tycka att det kan göras mer, så måste det till slut finansieras. I höst kan man se vad som var rätt eller fel. Det svårt med restriktioner då det drabbar verksamheter. Det här har gått i extrem snabb takt och är en situation ingen upplevt innan, kommenterar Marcus Alsér, ordförande Företagarna Vimmerby.

Han välkomnar kommunens initiativ.

Vimmerby kommun vill inte gå ut med vad dess stödpaket kan kosta ekonomiskt. 

– Det är inte så att vi inte har en aning, men vi har inga siffror att ge, säger Jacob Käll, ordförande kommunstyrelsen (C), men bekräftar att det kan handla om ett antal miljoner.

Störst ekonomisk osäkerhet råder kring att ge företag anstånd med betalning då det i sin tur kan påverka kommunens egen likviditet.

– Begär företaget anstånd kanske de inte kan betala alls. Det kan givetvis innebära konsekvenser för kommunen men den risken får vi ta, säger Jacob Käll. 

Han välkomnar regeringens senaste stödpaket till företagen.

– Det viktigaste är att pengarna kanaliseras på rätt sätt, så de verkligen når ut till företagen. Här måste vi i kommunen vara delaktiga, säger han och ser möjligheter för näringslivsenheten att hjälpa till.

Marcus Alsér ser också positivt på onsdagens besked från staten.

– Det kommer få effekt och underlättar för alla företag, summerar han.

Hur mår företagen du har kontakt med?

– De flesta är påverkade. Man lägger upp olika scenarier för att klara sig igenom och stå rustade när man kommer över kulmen. Det är osäkra tider och vi måste bevaka pressinformationer varje dag och det är sällan man har de korta intervallen på sitt förändringsarbete, säger han.

Han förklarar att företagen försöker justera sina rutiner och göra det de inte hunnit med. 

– Det är lite som 2008 att försöka vara bättre rustad när man kommer igenom. Men under resan kommer det finnas de som inte har kapaciteten, konstaterar han.

Hur kommer det påverka om Astrid Lindgrens Värld inte kan öppna?

 – Det får egentligen inte hända.  Det kan bli en obehaglig bild av stadskärnan och kommunens företag framöver, säger han och uppmanar alla att göra vardagliga val.

– I de här tiderna är det verkligen viktigt tänka på var man handlar, att handla lunch eller ta take away. Varje krona är viktig för de som nu kämpar, säger han.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!