Utmaningar i restaurangbranschen

Restaurangbranschen i Vimmerby sätter stort hopp till nya utbildningen på Campus Västervik. ”Jätteviktigt för hela regionen, vi behöver all personal vi kan få”, säger Maria Wester, Brygghuset.

Maria Wester, Brygghuset, ser fram emot effekten av höstens utbildning på Campus Västervik. "Vimmerby och Västervik är stora turiststäder, vi behöver kompetent personal".

Maria Wester, Brygghuset, ser fram emot effekten av höstens utbildning på Campus Västervik. "Vimmerby och Västervik är stora turiststäder, vi behöver kompetent personal".

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-03-09 06:00

De senaste åren har personalbristen i hotell och restaurang varit akut på många håll, inte minst sommartid. För några år sedan fick krogar i Vimmerby söka personal utomlands för att få ihop semesterschemat i köket. Sommaren 2020 ser ljusare ut.

– Det som återstår är lite kvällspersonal i servisen, men det kommer vi att lösa, säger Nina Eklund, restaurangchef på Statt i Vimmerby.

Hon säger att det gäller att hålla hårt i personalen som kommer in och jobbar sommartid.

– Flera kommer tillbaka för att de trivs. Det är roligt och underlättar. Att vissa som jobbat hos oss gått vidare med studier är naturligt.

Även på Brygghuset ser det stabilt ut inför sommaren, berättar Maria Wester, pubchef och ansvarig för driften av restaurangen.

– Vi är i fas. Vi har klart med personal till guidning och servis. Det är lite svårare att få tag på kockar, men vi är på god väg där också.

På Brygghuset har man tagit extern hjälp för att marknadsföra sommarvikariaten.

– Det har gjort skillnad. Sedan har vi ett bra och viktigt samarbete med hotell- och restaurangprogrammet, med både gymnasieelever och vuxenstudenter som kommer på praktik och är på hugget och söker sommarjobb. Det är viktigt att de unga får upp ögonen för att Vimmerby kan mat, man måste inte flytta.

I utvecklingsprojektet Campus i Småland 2030 samverkar Västervik, Hultsfred och Vimmerby för fler yrkesutbildningar. En färsk inventering visar på stort kompetensbehov inom hotell- och restaurangbranschen i de tre kommunerna, något som den nya yrkeshögskoleutbildningen "Food & Beverage Manager”, som startar på Campus Västervik i höst, ska tillgodose. 

Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun, hoppas att utbildningen ska hjälpa Vimmerbyföretagen att hitta kompetent personal på sikt.

– Restaurang- och hotellbranschen är mycket viktig för vår stora och växande besöksnäring. Den här personalkategorin står för värdskap och bemötande och är ofta ansiktet utåt och det första bemötandet gästen får.

– Det verkar vara en bra utbildning, den tror vi på och jag ska själv delta i ett första möte om några veckor, säger Nina Eklund.

Maria Wester är också positiv till utbildningssatsningen.

– Jätteviktigt för hela regionen. Vimmerby och Västervik har mycket turister och det gäller att leverera när de kommer hit. Vi behöver all personal vi kan få.

Nina Eklund, restaurangchef på Statt är på väg ut med en lunchtallrik. "Personalsituationen inför sommaren ser bra ut".
Nina Eklund, restaurangchef på Statt är på väg ut med en lunchtallrik. "Personalsituationen inför sommaren ser bra ut".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!