Upphandling avbryts: "Vi tar ett omtag"

Upphandlingen av Vimarhems bygge vid Pistolsmeden avbryts. Det meddelade styrelsens ordförande Magnus Danlind (C) och vd Johan Oléhn under fredagen.

"Vi bygger inte i panik, för det här huset ska stå i 75-100 år, då är det bättre att det får ta ett halvår extra." säger Magnus Danlid (C) (till vänster), ordförande i Vimarhems styrelse. Här tillsammans med Vimarhems VD Johan Oléhn.

"Vi bygger inte i panik, för det här huset ska stå i 75-100 år, då är det bättre att det får ta ett halvår extra." säger Magnus Danlid (C) (till vänster), ordförande i Vimarhems styrelse. Här tillsammans med Vimarhems VD Johan Oléhn.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-08 16:30

 – Vi har landat i nu att vi avbryter upphandlingen. Vi lägger inte ner projektet, absolut inte, utan vi tar ett omtag, säger Magnus Danlid. 

Orsaken till den avbrutna upphandlingen beror på flera olika "osäkerhetsfaktorer" som Danlid och Oléhn kallar dem. 

– Som styrelseordförande har det varit mycket roligare om vi hade kunnat utrusta oss med varsin hjälm idag och tagit första spadtaget, men det kändes inte speciellt svårt att fatta det här beslutet med tanke på de här osäkerhetsfaktorerna, säger Danlid.

En faktor är förändring av stadsbidragen menar Magnus Danlid:

– Bekymret som är nu är att vi har fått besked från finansministern och regeringen att det kommer att fortsätta någon form av bidrag, men däremot vet vi inget om vilken typ av bidrag. Just nu har vi ingen aning om vad som kommer att gälla.

– Vi räknade med att en 6-7 miljoner som vi skulle kunna fått i bidrag men det råder det väldigt stor osäkerhet om. Det är också en sak som vi måste bocka av i det här omtaget, fortsätter han.

Den tidigare planen för bygget var sex gruppbostäder på bottenplanet i det fyra våningar höga huset. De andra våningsplanen skulle inrymma nio lägenheter på varje plan.

– Jag hade föreställt mig att ett integrerat bygge skulle bli billigare och kombinera gruppbostäder och hyreslägenheter. Men det visade sig att det troligen har fördyrat projektet, säger Danlid.

– Vi har separerat kostnaderna för vad gruppboendet skulle kosta, alltså produktionskostnad, för både gruppboende separerat och bostäderna separerat. Då ser vi att det blir fördyrande för båda delarna, det är inte någon bra lösning, säger Johan Oléhn.

Kan det bli så att det bara byggs hyreslägenheter och inga gruppbostäder?

– Det vet vi inte. Där måste vi ta ett omtag. Men vi vet också att det finns ett behov av gruppbostäder. Men det är klart vi kan inte ta fram det här en gång till på samma sätt, utan det måste bli en förändring, säger Danlid. 

 Man har beslutat om att genomföra en marknadsanalys för att ta reda på vad för lägenheter som efterfrågas.

– Att bara titta på vår lägenhetskö är inte tillräckligt kvalitativt för att se vad hyresgäster vill ha och är beredda att betala för. Hur eller hur så är en nyproducerad lägenhet dyrare än en gammal lägenhet, det är inget snack om den saken, säger Oléhn. 

– Vi ska bygga, vi kommer bygga men vi ska bygga rätt, säger Oléhn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!