Svårt att få ekonomin att gå ihop på lunchen

I söndags gick Simon Johansson ut med beskedet att han kommer att sluta med lunchservering på Smak by Simon. "Det är inte hållbart ekonomiskt", säger han.

Simon Johansson har tagit beslutet att sluta med lunchservering på Smak by Simon eftersom det inte är ekonomiskt hållbart.

Simon Johansson har tagit beslutet att sluta med lunchservering på Smak by Simon eftersom det inte är ekonomiskt hållbart.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-28 18:00

Simon Johansson öppnade sin restaurang för två och ett halvt år sedan och har fått en rad utmärkelser sedan dess. Bland annat som Årets nyföretagare. Trots framgångarna väljer han nu att dra i bromsen och minska verksamheten.

– Redan från första dagen har det varit tufft att få ihop det på luncherna. Jag valde ändå att fortsätta för att få en hållbar situation för personalen med jobb även dagtid på vardagar. Efter att ha funderat fram och tillbaka på om det går att fortsätta så har jag kommit fram till att det är så stora summor det handlar om som vi går back på luncherna att det inte är ekonomiskt försvarbart längre, säger Simon Johansson.

Vad skulle du behöva ta för en lunch för att få ekonomi i det?

– Jag skulle behöva höja från runt 100 kronor till 130 och fortfarande ha kvar samma beläggning och den ekvationen går inte ihop. Att sänka ribban för kvalitén på maten är heller inte ett alternativ med tanke på den höga målsättning jag har med min matlagning, säger Simon Johansson.

Vad blir konsekvensen för personalen?

– Jag tvingas dra ner från fem till 2,5 heltidstjänster och det har förstås gjort att beslutet har varit väldigt svårt att ta, men det finns ingen annan lösning, säger Simon Johansson som inte utesluter att situationen kan ändras på sikt.

– Vi provar så här nu så får vi se i framtiden. Det är en stor risk att inte erbjuda lunch också. Nu fokuserar vi på att ha öppet på kvällar onsdagar till lördagar och försöker utveckla mitt grundkoncept att ha en restaurang som fungerar som ett vardagsrum. Sedan har vi en hel del jobb med catering som utvecklats på sistone så det finns hopp om framtiden, säger Simon Johansson.

En annan restaurang i Vimmerby som redan slutat att servera lunch är Thai Fu Qing i Vimmerby.

Vad beror det på?

– Det har inte fungerat på sistone så vi har slutat med luncherna, men vi gör nog ett försök igen under nästa år, säger Longpo Zheng som driver restaurangen. 

En restaurang som går mot strömmen är La Plaza som nyöppnade under måndagen med nytt koncept.

– Vi ska servera pastarätter och sallader som passar bra att ta med om man vill ha en snabb lunch, säger Paula Vergara.

Går det att få lönsamhet i det? 

– Vi gör det mest för att vi vill ha verksamhet. Konceptet funkar på många andra orter så vi provar över vintern så får vi se hur det går, säger Mike Pinar.

Paula Vergara och Mike Pinar på La Plaza i Vimmerby går mot strömmen och satsar på lunchservering.
Paula Vergara och Mike Pinar på La Plaza i Vimmerby går mot strömmen och satsar på lunchservering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!