Skitlukt? Inte från reningsverket!

Det stinker från reningsverket i Vimmerby. Men bara sällan. ”Jag vill nog påstå att det är mycket bättre”, säger VA-chef Emma Jonsson.

VA-chef Emma Jonsson är nöjd över att reningen av luften från reningsverket fungerar och att problemen med bajslukt är mer tillfälliga.

VA-chef Emma Jonsson är nöjd över att reningen av luften från reningsverket fungerar och att problemen med bajslukt är mer tillfälliga.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-02-04 06:00

De som varit med ett tag vet att reningsverket i Vimmerby haft sina problem genom åren. I mer än 30 år har Vimmerby Energi & Miljö AB haft stanken som en återkommande åtgärdspunkt på priolistan.

Generationer av grannar har klagat. Tillresta har undrat vad det är som luktar skit i Vimmerby. Nu då?

– Vi har inte känt något på evigheters evigheter, bortsett från någon enstaka gång. Sedan skorstenen kom upp är vi väldigt förskonade. För oss har det hjälpt jättemycket, säger Mikael Rinaldo, som bor nära reningsverket och tidigare fick välja dagar att hänga ut tvätt.

Ändå kommer då och då inlägg på sociala medier – ett konstaterande så sent som häromveckan. ”Passerade precis reningsverket. Luktade inte blommor precis”.

– Det kan hända att vi har problem, men då har vi till skillnad mot tidigare oftast en tillfällig störning och en konkret orsak. Men handlar det om häromveckan vill jag påstå att vi var oskyldiga, säger VA-chef Emma Jonsson.

Brukar folk höra av sig och klaga?

– Inte alls lika mycket som förr, och det hänger ju ihop med att det är mycket bättre. I så fall är det mer att man undrar om det hänt något. Och det kan det ju göra, som när stora tanken gick sönder under sommaren, eller när blåsmaskinen lagt av. Men det är tillfälligt.

Emma Jonsson förklarar att det är flera åtgärder som fungerat, bland annat täckning av slam.

– Skorsten på 60 meter är så klart en del av anledningen, men halterna som går in i skorstenen är heller inte så höga. Reningen innan fungerar ganska bra. Lukten är också något som finns med när vi planerar och projekterar för vår ombyggnad, vår absoluta ambition är ju att det ska fortsätta att inte lukta.

Mätningar av svavelväte har visat att åtgärderna gjort skillnad. En extern utvärdering gjord 2017 kom fram till att den totala luktbelastningen, luktemission, per timme minskat från nivån 226 år 2013 till 2,8.

– En minskning med omkring 99 procent, det är förstås superbra.

Grannen Restaurang Brygghuset bekräftar att stanken är ur världen.

–  Jag kan inte säga att vi hade några klagomål från uteserveringen i somras, det är absolut inget bekymmer för oss, säger pubchef Maria Wester, som svarar för driften.

Men det tar tid att få stanken ur folks medvetande, tror Emma Jansson.

– Har det luktat pyton i Vimmerby i decennier sitter det i ryggmärgen. Det finns nog de som instinktivt tänker att i Vimmerby luktar det.

En rad åtgärder vid reningsverket har lett till resultat. "Men det tar tid innan folk vänjer sig vid att det inte luktar", säger Emma Jonsson.
En rad åtgärder vid reningsverket har lett till resultat. "Men det tar tid innan folk vänjer sig vid att det inte luktar", säger Emma Jonsson.
Karta: Reningsverket Och Vattenverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!