Skärmtiden har ökat för Peter Högberg

Peter Högberg (s) är van att resa land och rike runt på ständiga möten. Numera stannar han dock hemma och sköter det mesta digitalt och har sett både för- och nackdelar med det.

Peter Högberg hoppar mellan olika plattformar och appar och håller numera en stor del av sina möten på distans.

Peter Högberg hoppar mellan olika plattformar och appar och håller numera en stor del av sina möten på distans.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-04-06 10:00

Barn och ungdomar brukar få höra att de måste begränsa sin skärmtid. En som istället fått utöka sin skärmtid markant på senare tid är Peter Högberg från Vimmerby.

Han sitter i Regionstyrelsen för Kalmar län där han även är ordförande för patientnämnden. Länsmusiken och Folkhögskoleföreningen inom SKR är han också ordförande för. I Vimmerby är han ledamot i Kommunstyrelsen, Kultur- och Fritidsutskottet samt litteraturnoden.

– Sedan tillkommer en del andra uppdrag, men det är de mest väsentliga, säger Peter Högberg.

En genomsnittlig arbetsvecka brukar han spendera två dagar i Kalmar, en dag i Stockholm och övriga två dagar i Vimmerby eller på någon annan ort. Men som en följd av coronapandemin har han på senare tid fått hålla sig hemma i Vimmerby och sköta de flesta mötena på distans.

– Det har varit väldigt lärorikt. Först att ladda ner och lära sig alla appar och vilka som funkar bäst på vilken plattform. Ju fler möten man har kommer man även fram till lite etikettsregler för att få videokonferenser att fungera. Till exempel att man ska stänga av sin mikrofon när man inte har ordet för att bidra med så lite störande ljud som möjligt och även att stänga av videofunktionen när man inte pratar för att spara på bandbredden, säger Peter Högberg.

Vilka fördelar ser du med att ha möten på distans?

– Jag tycker att man får en bättre stringens i mötena och blir effektivare på att ta beslut, säger han.

Har du märkt av några nackdelar?

– Det man tappar på att inte mötas fysiskt är den mer informella delen då man sitter ner och resonerat fritt över en kopp kaffe till exempel. Utan den delen finns det en risk för att kvalitén på besluten försämras, säger Peter Högberg som ser en möjlighet i att kunna kombinera de olika mötesformerna bättre i framtiden.

– De digitala mötena är en möjlighet att mötas flera gånger mellan de fysiska mötena och kunna sanera bort onödiga resor. Ett bra exempel på att kombinera de båda formerna är ett möte jag ska vara med på i dagarna då Socialdemokraterna ska ha sin distriktskongress. Då samlas presidiet och det verkställande utskottet på en plats och vi andra sitter kommunvis i mindre grupper. Då undviker man både resor och att samlas i för stora grupper, säger Peter Högberg.

Skärmtiden har ökat markant för Peter Högberg på senare tid.
Skärmtiden har ökat markant för Peter Högberg på senare tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!