Samarbete är ett nyckelord för Jacob Käll

Han har bara varit partipolitiskt aktiv i drygt två år. Men lokal utveckling och landsbygdsfrågor har han jobbat med sen flytten från Göteborg till Djursdala 1990.

Jacob Käll (C) flyttade från Göteborg till Djursdala med fru och tre barn 1990. Han har jobbat med lokal utveckling större delen av tiden. Nästa vecka röstar centerpartiet om han ska bli nytt kommunalråd.

Jacob Käll (C) flyttade från Göteborg till Djursdala med fru och tre barn 1990. Han har jobbat med lokal utveckling större delen av tiden. Nästa vecka röstar centerpartiet om han ska bli nytt kommunalråd.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-26 06:00

Nu är Jacob Käll på god väg att bli kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby.

– Än så länge är jag bara nominerad av valberedningen, påpekar han innan han svarar på den klassiska sportfrågan; Hur känns det ?

– Jag inser ju att det är en stor utmaning på många sätt, men också kul och spännande, sen är det hedrande att få ett sånt förtroende.

Vilka är utmaningarna?

– Ekonomin är förstås en jätteutmaning som inte går att väja för. Vi har en verksamhet som inte går ihop.

– På den här korta tiden har jag också insett så många frågor och olika ämnen kommunstyrelsen, nämnderna och kommunstyrelsens ordförande har att ta tag i. Där tror jag man måste våga sortera, en kommunstyrelseordförande kan inte ta i allt, utan man måste också hänvisa till andra, säger Jacob Käll.

Arbetsmiljökrisen och den politiska turbulens som följt ser han som jobbig.

– Särskilt för de som blivit hårt uppmärksammade i media, det är inte alls roligt. Samtidigt har det blivit tydligt vilket betydande ansvar kommunstyrelsen har för arbetsmiljön och det jobbar vi nu med över partigränser och med tjänstemännen. Det kan trots allt vara hoppingivande att allt det här tvingat fram samverkan.

Han ser sig som samförståndspolitiker som vill samarbeta.

 – I första hand med alliansen, men också med oppositionen och inte minst tjänstemännen, säger han. 

Jacob Käll är ny i kommunpolitiken. Han hamnade i centern först 2017 som en följd av den heta skoldebatten.

–  Jag har aldrig varit partipolitiskt aktiv tidigare, men landsbygdsutveckling och lokala utvecklingsfrågor är ju också i största grad politiska frågor, och det har jag jobbat med först i Leader till 2012 och sen i egen verksamhet.

Han jobbade aktivt för de hotade landsbygdsskolorna och efter det hörde centern av sig.

– Jag funderade länge om man kan agera lika fritt som partipolitiker som jag kunnat i mitt egna engagemang, sen är jag sån att ska jag vara med ska jag vara det ordentligt och aktivt påverka. När vi flyttade till Djursdala fascinerades jag av närheten mellan medborgare och beslutsfattare. 

Han pekar på tre grundpelare för en positiv utveckling i en mindre kommun.

– Ideella krafter, näringslivet och de uppåt 1 500 kommunalt anställda är en kompetens att ta vara på, säger han.

Nästa vecka ska centerns nomineringsstämma avgöra om han blir centern sjätte kommunalråd sen 1976.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!