Så slår krisen mot lokala företagare

Coronautbrottet och Astrid Lindgrens Världs framflyttade öppning leder till osäkerhet hos många företag som levererar varor till parken.

"Det är mycket som stoppar upp, man vet inte vad som händer i sommar. Däremot märker vi inte mycket av det i direktförsäljningen i bageriet." berättar Herluf Neessen på Vibako.

"Det är mycket som stoppar upp, man vet inte vad som händer i sommar. Däremot märker vi inte mycket av det i direktförsäljningen i bageriet." berättar Herluf Neessen på Vibako.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-04-21 18:00

På bageriet Vibako märks corona-krisen av.

– 40 procent av vår omsättning har försvunnit, berättar Herluf Neessen, på Vibako. 

Det beror på att många leveranser till landsting och kommuner har minskat. Hela personalstyrkan på åtta personer har korttidspermitterats.

– ALV är den stora motorn, men sen är det hotell, campingar och sommarserveringar också, säger Herluf Neessen. 

På Åbro påverkas man mer av en minskad export än av ALV:s framskjutna öppning.

– När det gäller ALV så påverkas vi inte alls, visst det är en stor kund men vi påverkas inte så mycket av det, säger Henrik Dunge, VD på Åbro. 

Korttidspermitteringen av personal kommer att fortsätta framöver. Men enligt Henrik Dunge har det börjat rulla på lite igen.

– Vi har fått igång England i och med dagligvarubutikernas försäljning men pubarna är fortsatt stängda.

Håkan Jonsson som driver Håkans glada utegrisar i Brantestad, är nöjd med de politiska beslut som tagits för att stötta näringslivet.

– Tittar man bara så långt näsan räcker så är det rätt så behagligt, för staten har gett oss verktygen med att arbetsgivaravgifterna har sänkts ordentligt och arbetstidsförkortningen gör att det blir som två lördagar i veckan när vi stänger igen.

Personalen har permitterats men inte fullt ut. Permitteringen kan se olika ut från vecka till vecka beroende på hur behovet ser ut. 

– Självklart drabbas vi hårt av ALV:s senareläggning, vi har inte sett att de kan öppna alls än. Plan A så utgår jag från att det inte blir några sommarrestauranger eller ALV i år, så jag försöker anpassa och överleva utan det, men hoppas på att det öppnar så fort som möjligt, säger Håkan Jonsson.

Trots det tuffa läget ser Jonsson positivt på framtiden.

– Hela året kommer bli tufft, men jag ser ändå positivt på framtiden och tror att vi kommer fortsätta utvecklas. Jag är rätt luttrad av motgångar så jag tar inte så hårt på det, men självklart vill jag fortsätta. 

Mariannelunds Karamellkokeri påverkas hårt av situationen. Alla marknader är inställda så försäljningstillfällena är få. 

– Det ser ganska kritiskt ut för dagen, säger Cecilia Jonsson, ägare.

Drygt hälften av personalstyrkan har fått gå och resterande går på timmar. 

– Om vi inte får in några andra beställningar så ser jag inte någon möjlighet att fortsätta. Men vi kämpar på, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!