Så påverkas den gröna näringen av grön vinter

Höst. Eller kanske är det vår. Den milda vintern förändrar jobbet i skogs- och lantbruk. ”Vi hoppar över vinterarbetena och hinner röja beten istället”, säger Sofia Nilsson, bonde och skogsägare.

Sofia och Torbjörn Nilsson på gården i Flaka utanför Gullringen. "Vi går torrskoddda, i alla fall".

Sofia och Torbjörn Nilsson på gården i Flaka utanför Gullringen. "Vi går torrskoddda, i alla fall".

Foto: Marita Andersson

Vimmerby kommun2020-01-31 18:00

Få dagar under minusstrecket. Ingen snö. Ingen tjäle. På många håll drabbas skogsnäringen negativt när marken inte fryser och minskar i bärighet.

– Generellt finns det inget positivt med en sån här vinter för skogsindustrin och inte för markägarna heller, säger Per Skargren, segmentschef för Skog och Lantbruk på LRF Konsult.

När markerna inte fryser till blir det svårt att avverka.

– Risken ökar att man kör sönder vägar eller skadar träd och rötter, som ger större risk för angrepp av svampar och skadedjur. På vissa vägar går det inte ens att få ut timmer och virke. Då börjar man avverka på väldränerade, högbelägna marker. När det är gjort går man på de mer fuktkänsliga, för att hålla flödet. Industrin är extremt beroende av jämnt flöde i sin produktion, säger Per Skargren.

Särskilt viktigt är det att få ut virke från ställen med påbörjade angrepp av barkborre. 

– Fördelen är att det inte varit några stora stormar så det ligger stora mängder vindfällen som måste tas ut.

Men överallt är det inte lika blött och mjukt. Nicklas Fransson, skogsentreprenör som jobbar i Vimmerbyområdet, tycker inte att det är mycket värre än en vanlig vinter.

– Det kan vara svårare när det snöar och smälter hela tiden. Klart man får anpassa sig och köra på rätt objekt med bra bärighet. Vi använder band och ris för att inte köra fast och de blöta objekten får man ta lite längre framåt sommaren.  

För Sofia Nilsson och de andra delägarna i Flaka Mjölk utanför Gullringen betyder den milda vintern fortsatt höstarbete.

– Fördelen med att det varit så torrt är att allt vatten sjunkit undan. Nackdelen är att det blir minus i kassan när vi inte har någon snöröjning. Å andra sidan var skörden 2019 normal, så vi behöver inte oroa oss för foderbrist, till skillnad mot förra vintern.

Vad gör ni när det är så här milt?

– Röjer beten, tar ner staket, gräver diken. Som bonde är man van att leva i och med naturen och att det är omöjligt att planera mer än tre veckor i taget. Risken är väl om det slår till och blir superkallt, när allt börjat våras.

Per Skargren säger att det krävs framförhållning och planering.

– Man kan bland annat se över sin växtföljd, för att sprida riskerna. Om vi fortsättningsvis får milda vintrar finns risken att vi får hit svampar och skadedjur vi inte haft tidigare, som begränsas av kyla.

Grävarbete är inga problem den här milda vintern.
Grävarbete är inga problem den här milda vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!