Friskvårdsförmåner hos Vimmerbys största arbetsgivare

Vimmerby har ett helt gäng privata arbetsgivare inom olika sektorer. Vi har kollat med de tio största vad de erbjuder sina anställda i friskvårdsväg.

Vad som erbjuds i friskvårdsväg skiljer sig en hel del åt bland de stora företagen i kommunen.

Vad som erbjuds i friskvårdsväg skiljer sig en hel del åt bland de stora företagen i kommunen.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby kommun2024-01-21 06:00

Som arbetstagare är det inte bara löner som går att jämföra hos olika arbetsgivare. Även andra förmåner kan vägas in i kalkylen, exempelvis vad som erbjuds i friskvårdsväg. Vimmerby Tidning har använt söktjänsten Proff för att få en fingervisning om vilka de största privata arbetsgivarna i kommunen är sett till antalet anställda, och kollat med dem hur deras friskvårdsförmåner ser ut. Här är listan:

Metallfabriken Ljunghäll Aktiebolag

Ljunghäll delar inte ut något friskvårdsbidrag till sina anställda, utan har en friskvårdsförmån som innebär gratis träning på ett flertal anläggningar i närområdet. Företaget erbjuder inte någon friskvårdstimme.

– Vi samarbetar också med företagshälsan Avonova som vi anlitar för insatser som är i hälsofrämjande syfte, t.ex. hälsokontroller som erbjuds för alla att gå på. Utöver det så har vi en trivselpeng som tilldelas samtliga per år som ska gå till en aktivitet som anordnas av varje avdelning, skriver Therése Olsson, HR-specialist på Ljunghäll.

undefined
På Åbro erbjuds de anställda ett friskvårdsbidrag på 4000 kronor per år.

Aktiebolaget Åbro Bryggeri

Åbro har ett friskvårdsbidrag på 4000 kronor per år och anställd, men erbjuder ingen friskvårdstimme. Det upplägget har varit ungefär samma under de senaste åren.

– Vi har också en egen motionslokal/gym på arbetsplatsen där våra medarbetare kan utföra olika typer av träning och hälsofrämjande aktiviteter. Genomgång av träningsredskap där erbjuds av Företagshälsovårdens fysioterapeut, skriver Therese Nilsson van Ewijk, HR-chef på Åbro.

Boklok Byggsystem AB

BoKlok har ett friskvårdsbidrag på 5000 kr som utbetalas mot kvitto på 6000 kr (20% betalas privat för utbetalning av hela beloppet). Bidraget har dubblats från att ha varit 2500 kr i fjol. Nu i början av året har fabriken även på prov infört att de anställda har en friskvårdstimme per vecka. Provperioden pågår till vecka fem och efter det återstår att se om det blir permanent.

– Vi har också en trivselpeng som man ska använda för en teamaktivitet som vi uppmanar till att vara hälsofrämjande. Utöver det har vi även haft bowlingkväll och en golftävling en gång per år som personalaktivitet som vi ser är hälsofrämjande eftersom det är en sportaktivitet. Vi deltar också i ”Skanska active”, som är återkommande och som görs tillsammans i lag i hela BoKlok och Skanska. Vi erbjuder hälsoundersökningar var 3:e år, skriver kommunikationschef Alexandra Lundqvist i ett mejl.

Astrid Lindgrens Vimmerby AB

De anställda har ett friskvårdsbidrag på 1500 kronor per år, men ingen friskvårdstimme.

– Vi arbetar också kontinuerligt med att minska upplevd stress genom förändringar i organisation, bemanning och arbetsstruktur och inte minst tydlighet som t.ex. återkoppling, feedback. Att som medarbetare bli sedd och hörd är en viktig del i hälsofrämjande åtgärderna vi jobbar med, skriver vd:n Jocke Johansson.

undefined
Anders Fransson kan inte ge ett generellt svar på vilka friskvårdsförmåner som erbjuds, utan det ser olika ut hos de anställda.

Nilsbuss Aktiebolag

Enligt Nilsbuss vd Anders Fransson finns det inte ett generellt svar på vad de anställda har för friskvårdsförmåner, utan det skiljer sig en del över företaget och beror på vilken roll man har i koncernen samt var man är stationerad. Någon friskvårdstimme erbjuds inte.

– En majoritet av de anställda är ju busschaufförer som kör enligt sina scheman. Det är lite svårt att jämföra det med andra typer av arbetsplatser som exempelvis fabriker där en helt annan typ av arbete genomförs, konstaterar Fransson.

V-Tab Vimmerby AB

Vimmerby Tidning har sökt V-tab utan resultat.

Teknia Vimmerby AB 

Teknia har fått samma frågor som de övriga företagen, men avböjt att svara.

Frödinge Mejeri Aktiebolag

På Frödinge mejeri erbjuds ett friskvårdsbidrag på 3 500 kr per anställd och år, men ingen friskvårdstimme. Bidraget höjdes med 1000 kronor vid det förra årsskiftet, 2022/2023.

– Vi har också företagshälsovård, fria sanitetsartiklar för kvinnor, ett vilorum, en (förvisso gammal) mindre utrustning för styrketräning och en vibroplatta, samt fritt kaffe/te och frysta lunchrätter att köpa till reducerat pris. Vi deltar även i en årlig företagsgemensam fotbollsturnering – förra året i Portugal, i år i Sverige, skriver Inger Ekström som jobbar med HR på företaget.

undefined
Aura Light erbjuder sina anställda 2500 kronor i friskvårdsbidrag. På bild Caroline Holmgren, marknadsdirektör, och Magnus Carlsson, ansvarig för produktutvecklingen, på företaget.

Aura Light AB

Aura Light har ett friskvårdsbidrag på 2500 kronor per år för sina anställda. Friskvårdstimme erbjuds inte. Upplägget är detsamma som tidigare år. 

– Vi är anslutna till företagshälsan och har en plan för gemensamma pulshöjande aktiviteter under 2024. Våra medarbetares välmående är jätteviktigt för oss och vi arrangerar aktiviteter för att stärka gemenskapen i företaget, berättar marknadsdirektör Caroline Holmgren via mejl. 

undefined
"Vid medarbetarsamtalen så uppmuntrar vi till fysisk aktivitet och att man utnyttjar bidraget. Då vår affär bygger på tillgänglighet har vi hittills inte hittat en bra fungerande modell för träning på arbetstid men vi uppmuntrar till att medarbetarna rör på sig i samband med raster", berättar Cornelius Passchier, vd för Skobe Öst, via mejl.

Skobes Bil Öst AB

På Skobes i Vimmerby får de anställda ett friskvårdsbidrag på 2000 kronor per år, men har ingen friskvårdstimme. 

– Vi har stort fokus på trivsel, både fysisk och psykiskt mående. Vi utbildar alla våra chefer med personalansvar i stresshantering samt att vi med jämna mellanrum ordnar personalaktiviteter av olika slag. Ett ännu större fokus läggs vid stresshantering och medarbetarnas mående under 2024, svarar vd Cornelius Passchier via mejl.

  •  Antalet anställda hos företagen kan nyligen ha förändrats, vilket innebär att listan över kommunens största privata arbetsgivare i skrivande stund kan vara missvisande.
Skobes Bil Öst AB ger friskvårdsbidrag på 2000 kronor per år till sina medabetare.
Skobes Bil Öst AB ger friskvårdsbidrag på 2000 kronor per år till sina medabetare.
Frågeställningen

Samtliga företag har fått svara på frågorna:

1. Betalas ett friskvårdsbidrag ut till de anställda? Hur stor är den summan?

2. Erbjuds anställda att få träna på arbetstid (så kallad friskvårdstimme)?

3. Har någon annan typ av hälsobefrämjande åtgärd vidtagits på arbetsplatsen? Vad?

4. Skiljer sig friskvårdsupplägget i år från tidigare år?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!