Rundor för kunskap om barnkonventionen

FN:s barnkonvention blir lag i Sverige nästa år. I Vimmerby har kommunen jobbat med att sprida kunskap om konventionen. Nu tas nya steg för det.

Gymnasieeleverna backade upp invigningen med några av konventionens viktigaste artiklar på plakat.

Gymnasieeleverna backade upp invigningen med några av konventionens viktigaste artiklar på plakat.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-10-25 20:30

– Vi har jobbar mycket med artikel 42 i konventionen som går ut på att göra den känd och sprida kunskap om den. Därför invigs nu två barnkonventionsrundor där både barn och vuxna kan lära sig mer om barnkonventionen, säger Anders Degerman, folkshälsosamordnare i Vimmerby kommun och en av dem som ansvarar för kommunens arbete med barnkonventionen.

Barnkonventionen är ett internationellt avtal om barns rättigheter som antogs av FN:s generalförsamling i november 1989. Alla länder i världen utom USA har ställt sig bakom konventionen. 

– Det är nu 67 dagar kvar tills den blir lag i Sverige så nu blir det ännu viktigare att kunna vad den innebär, sade Anders Degerman när det var dags för invigning av Barnkonventionsrundan vid VOK-stugan på fredagen.

Det är elljusspåret som fått en portal med och ett nytt namn. Utmed det 1,9 kilometer långa spåret finns ett tiotal olika stationer med upplysningar om några av de viktigaste artiklarna i barnkonventionen. Stationerna bjuder också in till  praktiska övningar eller lekar som är kopplade till ämnet.

–  Det här blir ett lekfullt sätt att få mer kunskap om barnkonventionen och även om många av lekarna är riktade till barn  tror vi att rundorna ger ett stort utbyte även för vuxna, säger Anders Degerman.

Utöver rundan vid VOK-stugan invigdes även en barnkonventionrunda vid Tunnetorpet nära Ungstorp i Djursdala tidigare samma dag. Den rundan är även inriktad på Agenda 2020 som handlar om omställning till ett mer hållbart samhälle.

Innan det var dags att klippa bandet vid VOK-stugan talade Annika Lindgren till de församlade barnen och andra närvarande.

Hon vävde in sin farmors barnperspektiv.

– Hennes bandom var full av lek, trygghet och kärlek. Det där insåg hon och det formade hennes övertygelse om hur viktigt det är för barn och för världen. Därför gjorde hon väldigt mycket för barnens rättigheter både med sin böcker och vid sidan av. Så jag är ganska säker på hur otroligt bra hon skulle tycka det är att barnkonventionen nu blir lag i Sverige, sade Annika Lindgren.

Kulturskolans minsta kör stod för två sånger innan det var dags att klippa bandet och skicka ut barnen på den första rundan.

Molly Alsér från Vimarskolan och Pixie Samuelsson-Tomtelius från AL-skolan tycker det är bra att konventionen blir lag.

–  Det handlar om barnrättigheter, så det är inget dåligt med det...

Annika Lindgren, barnbarn till Astrid Lindgren, talade vid invigningen av barnkonventionsrundan vid VOK-stugan.
Annika Lindgren, barnbarn till Astrid Lindgren, talade vid invigningen av barnkonventionsrundan vid VOK-stugan.
Karta: VOK-stugan Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!