Råttor har iakttagits i Vimmerby

Allt fler behöver hjälp med sanering relaterade till problem med råttor. Det finns dock flera sätt att förebygga att skadedjur etablerar sig i hemmiljön.

Råttor är ett ökande problem som allt fler behöver hjälp med att sanera.

Råttor är ett ökande problem som allt fler behöver hjälp med att sanera.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby kommun2019-11-04 08:00

Frida Rosén på miljö- och byggförvaltningen i Vimmerby och Hultsfreds kommun bekräftar att fall med klagomål på råttor förekommer.

– Det har varit tre–fyra fall på senare tid där folk iakttagit råttor i anslutning till hyresfastigheter, säger Frida Rosén.

Mellan 2012–2017 ökade saneringarna i landet med 48 procent, enligt Anticimex. Kim Wiström jobbar för saneringsföretaget på kontoret i Västervik som ansvarar för norra Kalmar län.

– Problem med råttor ökar stadigt i hela landet och läget är detsamma i norra länet och Vimmerby, säger Kim Wiström.

Råttor som söker sig till bostadshus kan orsaka många problem. Bland annat ökade hälso- och säkerhetsrisker för människor.

– Om de gnager sönder ledningar och rör kan det i värsta fall leda till översvämningar och bränder. Sedan är råttorna kända för att bära på virus, bakterier och parasiter som kan drabba människor, säger Kim Wiström.

Vad kan man göra för att förebygga problem med råttor?

– Som fastighetsägare gäller det främst att hålla rent och snyggt i trädgården och runt huset och se till att inte skapa platser för dem att bygga bo. Har man mycket fallfrukt eller fågelbord där spill hamnar på marken är det bra att städa upp där för att inte ge dem mat, säger Kim Wiström som även varnar för att råttor kan ta sig in i hus via avlopp.

– De är duktiga på att klättra och simma i avloppsrör. Därför ska man se till att alla golvbrunnar har hela galler, säger Kim Wiström.

Råttor är duktiga på att klättra.
Råttor är duktiga på att klättra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!