Ökning av vildsvinsskador på hundar

Vildsvinsskador på hundar har ökat med 13 procent från 2018 till 2019 i hela landet. Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkringar.

Thomas Eklund brukar jaga vildsvin med sina fyra hundar.

Thomas Eklund brukar jaga vildsvin med sina fyra hundar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-03-05 18:00

I hela landet har 211 hundar skadats av vildsvin. I Kalmar län har vildsvinsskador på hundar tredubblats under en femårsperiod. En ökande vildsvinsstam och en ökning av jakt med hund på vildsvin de senaste fem åren ligger bakom siffrorna, menar Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring. 

– Det vi ser är nog bara toppen på ett isberg. Jag skulle tro att det är fler skador än vi ser, säger han.

– Rent krasst; varje gång du släpper en hund så är det inte säkert att du har hunden med dig hem, säger Thomas Eklund, som jagar vildsvin med sina fyra hundar. 

För att minimera skadorna har Thomas Eklund alltid skyddsväst på sina hundar men trots det har de blivit skadade av vildsvin vid flera tillfällen. Tiken Zally blev allvarligt skadad av ett vildsvin under en jakt.

– Då stod hon och skällde på en gris. Sen kom det en annan hund, det var inte en spets utan en blandras som ville driva grisen. Då blir det lite konflikt där – hon försöker bromsa, den andra matar ju på, berättar Thomas Eklund. 

Det blev att fara i ilfart till veterinären som kunde sy igen skadan på Zallys mage. Hon blev helt återställd och är i gång och jagar igen.

Agrias statistik visar att sårskador är allra vanligast, och de är ofta allvarliga. Att jaga med flera hundar och framförallt med hundar som arbetar på olika sätt vid jakt ökar risken för skador menar Thomas Eklund, och får medhåll från Patrik Olsson på Agria.

– Det vi kan se är att om man jagar med ett större antal hundar så ser vi fler skador, säger Patrik Olsson. 

– Man ska helst aldrig släppa två hundar på samma vildsvin, men det kan ju vara att grannen jagar där borta och jag här, säger Thomas Eklund.

Birger Fransson sitter i Svenska Jägareförbundets länsförening i Kalmar län och är delaktig i föreningens etikgrupp och hundverksamhet. 

– Det här med vildsvinen är ett svårt kapitel, stammen ökar fortfarande i Kalmar län. En hel del i statistiken skulle kunna bli bättre med bättre hundägaransvar, säger han. 

Genom att informera och utbilda hundägare försöker man minimera skadorna. 

– Det är utbildning som gäller i stora delar. Vi har det uppe hela tiden och informerar utåt och har utbildningar i länet. Vi är ute i jaktvårdskretsar och ger kunskap till hundägare, säger Birger Fransson. 

Zally, en tik av rasen västsibirisk laika, får ha på sig en skyddsväst gjord i kevlar när hon ska ut på vildsvinsjakt, för att skyddas mot vildsvinens vassa betar.
Zally, en tik av rasen västsibirisk laika, får ha på sig en skyddsväst gjord i kevlar när hon ska ut på vildsvinsjakt, för att skyddas mot vildsvinens vassa betar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!