Matz film om Boppers klar för SVT

Femtiotalsgruppen The Boppers slog igenom med dunder och brak i slutet av 1970-talet. Debutplattan med coverlåtar sålde 450 000 exemplar och det slogs många folkparsrekord. Nu kommer dokumentären om bandet.

Filmaren Matz Eklund med The Boppers debutplatta "Number 1" från 1978 och som sålde i 450 000 exemplar.

Filmaren Matz Eklund med The Boppers debutplatta "Number 1" från 1978 och som sålde i 450 000 exemplar.

Foto: Pressbild

Vimmerby kommun2019-12-30 21:30

Den är gjord av filmaren Matz Eklund i Björksebo mellan Vimmerby och Vena och visas i Sveriges Television den 8 januari.

– Boppers är musikhistoria. De slog igenom snabbt och blev enormt stora och slog publikrekord i de flesta folkparker, säger Matz Eklund.

I filmen skildras hur kompisarna från Hässelby utanför Stockholm bildar bandet The Boppers efter att tidigare spelat andra typer av musik som hårdrock och punk.  Nu blev det ren femtiotalsmusik med rock´n roll och mycket doo-woop. I filmen berättar olika röster från musik- och nöjesbranschen om varför Boppers slog igenom  som de gjorde, och också varför det sen tog mer eller mindre stopp några år senare. Bland rösterna finns Ola Håkansson, Clabbe af Geijerstam och musikjournalisterna Lasse Anrell och Sten Berglind.

Matz Eklund har jobbat med filmen i två år och har lyckats få med både de två kvarvarande original medlemmarna Mats Lagerwall och Ingemar Wallén och den tidigare frontmannen Peter Jezewski, som hoppade av 1993, i dokumentären.

– Det var svårt eftersom de har olika syn på en del saker och varför det blev en splittring. De kommenterar det i filmen, men jag går inte in på det i detalj utan jag förhåller mig neutral och gör min historia om bandet som mer är en feelgood-film med mycket musik och med fokus på deras stora genombrott och hur stora de blev under några år. Inte minst i Japan där det var helt sjukt, det behövdes poliseskort med helikopter och allt när de skulle nånstans där. När de började bara några år tidigare köpte de instrumenten på krita, säger Matz Eklund.

Alla originalmedlemmarna återförenades 2002 för en spelning i ett TV-program 2002. I dag består Boppers av Matte Lagerwall, Ingmar Wallén, Kenneth Björnlund och Surjo Benigh.

Hur mycket tid han lagt ner i projektet vet han inte.

– Jag har inte räknat timmar, men väldigt mycket tid blir det med resor och tid vid datorn. Men jag har blivit bättre på att planera.

Boppers är femte filmen Matz Eklund fått in hos Public Service-företaget och en överenskommelse är klar för en sjätte film.

Vad är det som gör att du lyckas hos SVT ?

– Jag har fått in en fot och har fått bra kontakter, sen är jag taggad och lär mig hela tiden hur de jobbar och vad som krävs. Viktigast är en bra historia och att berätta den på ett bra sätt. 

The Boppers när det begav sig i slutet av 1970-talet, eller originaluppsättningen om man så vill. Fr.v Ingemar Wallén, Ville Wallén, Peter Jezewski. Mats Lagerwall och Lasse Westerberg.
The Boppers när det begav sig i slutet av 1970-talet, eller originaluppsättningen om man så vill. Fr.v Ingemar Wallén, Ville Wallén, Peter Jezewski. Mats Lagerwall och Lasse Westerberg.
Karta: Björksebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!