Litteraturfestivalen har redan vuxit sig stor

Bokprovning. Teater. Workshops. Läsprojekt och massor av föreläsningar och författare som pratar om sitt skrivande. Allt på minst fem fasta scener i tre dagar.

Deckarförfattaren Emelie Schepp signerar böcker på bokmässan 2017. Nu ser hon fram emot "Vimmerby Berättar".

Deckarförfattaren Emelie Schepp signerar böcker på bokmässan 2017. Nu ser hon fram emot "Vimmerby Berättar".

Foto: Fredrik Sandberg / TT-Bild

Vimmerby kommun2019-10-14 18:00

– Det ska bli roligt att vara en av så många författare i Vimmerby och jag gillar verkligen ordet" berättar" i festivalens titel, säger deckardrottningen Emelie Schepp, en av all de författare som kommer till "Vimmerby Berättar" som startar på torsdag och pågår till lördag.

Hon började med eget förlag 2013 för att hitta sina läsare. Nu har hon sålt 1,5 miljoner böcker i 30-talet länder och blivit "Årets deckarförfattare" 2016, -17 och -18.

En annan är en av världens bästa simmare, Therese Alshammar som ska prata om sin nya barnbok "Aysa i simhallen". Det är bara ett fåtal av de runt 75-talet inslag som finns i programmet för de tre dagarna.

–  Vi började med siktet på ett litet pilotprojekt, men det har vuxit sig ganska stort och gräddan av svensk barn–  och ungdomslitteratur kommer att vara med, säger projektledaren Erica Månsson.

Det är några hektiska dagar kvar innan den allra första upplagan av "Vimmerby Berättar" invigs på torsdag. Men första programpunkten börjar redan på förmiddagen.

– Det är fokus på barn- och ungdomslitteratur från i fjol och lite grann om det som kommer under 2019, säger hon.

Hon pekar också bland annat på "dramatik för barn- och unga", fyrdimensionell läsning med Agnes och Elias Våhlund, paret bakom serien ”Handbok för superhjältar.”

– Det är delar av torsdagens program sen fortsätter det i samma omfattning de andra dagarna, säger Erica Månsson.

Bland gästerna finns även Mark Levengood som ska föreläsa om samtidens stora utmaningar och individens enorma möjligheter. Amanda Karlsson ska berätta om poddar i allmänheten och Mordpodden i synnerhet. Det blir paneldebatt om "fake news" och yttrandefrihet.

Fem olika scener finns på biblioteket, bokhandeln, Kulturskolan, Näs och Stadshotellet.

–  Många lokala aktörer är delaktiga, från kommunens sida avsätter arbetstid för att allt praktiskt ska fungera, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i kultur- och finansutskottet.

–  Här kommer litteraturnoden Vimmerbyborna till del, säger han.

Erica Månsson känner att det är ett stort intresse.

–  Många ringer och den är uppmärksammad på bokpoddar och i media.

– En sån här festival betyder mycket för läsandet när folk får höra författarnas historia bakom böckerna, skrivandet och skapandet, och det är verkligen många olika evenemang i Vimmerby, säger Emelie Schepp.

Erica Månsson är projektledare för litteraturfestivalen  "Vimmerby Berättar."
Erica Månsson är projektledare för litteraturfestivalen "Vimmerby Berättar."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!