LAN: Mycket dataspel - lite sömn

I Fabriken har ett tiotal ungdomar samlats för att under drygt två dygn spela dator och umgås tillsammans. Friheten att kunna vara vaken sent på natten och spela är en viktig del.

"Man kan spela hela natten om man vill", säger Katja Paulsson, här tillsammans med Edvin Bengtsson.

"Man kan spela hela natten om man vill", säger Katja Paulsson, här tillsammans med Edvin Bengtsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-21 20:00

– Det är kul att få paus från sina hemmasysslor, från syskon och föräldrar. Få paus från allt och göra något man gillar under 24 timmar, svarar Katja Paulsson, 16 år, på vad som är tjusningen med att LAN:a.

– Att kunna ignorera ansvar under två dygn, fyller Truls Jedenstam, 16 år, i.

LAN-party innebär att man samlas i en lokal och spelar datorspel, mot och med varandra. På Fabriken har LAN arrangerats i flera år. Årets sportlovsevenemang startade under dagen på torsdagen och kommer att pågå fram till lördag mitt på dagen. Anja Persson och Olle Palmér är fritidsledarna som har det första dygnslånga passet innan de blir avbytta.

– Det har gått bra. Det har varit lugnt. Det har varit mycket dataspel men även en hel del andra aktiviteter som brädspel och snooker, berättar Anja Persson.

Just att umgås är en viktig del till varför ungdomarna gillar att samlas för LAN istället för att bara sitta hemma och spela.

– Vi spelar, kollar film, umgås och gör andra aktiviteter. Man kan hjälpa varandra att komma vidare i spel genom att visa, berättar Truls Jedenstam. 

– Om man sitter hemma och spelar kan någon komma och störa, säger Katja Paulsson. 

Hur mycket sömn blir det?

 – Ingenting i princip, säger Edvin Bengtsson, 14 år.

– Det blir kanske fyra timmar per natt, men det är nog mer än vad många brukar sova, säger Truls Jedenstam.

Många olika sorters dataspel spelas.
Många olika sorters dataspel spelas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!