Lagen: Högst 25 kilometer till bankomaten

Första januari infördes en ny lag som gör de större bankerna skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och -insättning.

"Den nya lagen bromsar ju upp lite grann i allafall." säger Solveig Sjöbladh, kassör för PRO Vimmerby, som kämpar för att behålla kontanter som betalmedel.

"Den nya lagen bromsar ju upp lite grann i allafall." säger Solveig Sjöbladh, kassör för PRO Vimmerby, som kämpar för att behålla kontanter som betalmedel.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-01-14 06:00

Lagen gäller alla banker med verksamhet i Sverige och med en inlåning på mer än 70 miljarder kronor. Högst 0,3 procent av Sveriges befolkning får ha längre än 25 kilometer till närmsta plats för kontantuttag. När det gäller möjligheter till dagskasseinsättning får högst 1,22 procent av befolkningen ha längre än 25 kilometer enligt den nya lagen. 

Pensionärernas riksorganisation (PRO) är en av flera organisationer som aktivt jobbar för att behålla kontanter som betalmedel under parollen "Kontantupproret". Solveig Sjöbladh, kassör i PRO Vimmerby, är positiv till den nya lagen.

– Absolut vill vi ha kontanterna kvar. Det är alldeles för många som inte klarar av att betala med kort och att swisha. Den nya lagen bromsar ju upp lite grann i allafall. Sen förstår jag att samhället vill ha kontantfritt för säkerheten, men vi måste också tänka på våra medlemmar som inte klarar av de modernare betalmedlen och som vill ha pengarna i handen, säger hon. 

Marie-Louise Mobelius är kontorschef för Handelsbanken i Hultsfred och Vimmerby.

– Det finns ju bankomater och sen har vi kontanthantering på kontoret, så det påverkar inte oss direkt. Men sen vet jag att man tittar på vilka möjligheter som finns då vi har begränsade öppettider, säger hon. 

Inte heller på Vimmerby Sparbank är man särskilt påverkad av den nya lagen. 

– Vi har ju kontanter på kontoret till våra egna kunder och två bankomater i Vimmerby som är tillgängliga för alla. För oss har det inte varit någon stor grej, säger Carina Rydholm, VD.

I Vimmerby finns två bankomater som tillhandahålls av företaget Bankomat AB, som i sin tur ägs av flera stora svenska banker. Företaget planerar att öppna ett nytt kontantcenter.

"Vi letar efter lämplig lokal i Vimmerby då vi gärna vill öppna ett kontantcenter för både insättning och uttag av svenska kronor samt uttag av resevaluta." skriver Jenny Danielsson, presskontakt, i ett mejl till oss.

Har den nya lagen gjort att behovet av ett kontantcenter blivit större?

"Vi följer det som händer och har ett nära samarbete med våra kunder för att utveckla de tjänster de har behov av. Det är svårt att säga vilka konsekvenser lagen får innan kraven på lagen är fastställda. Det är Post- och telestyrelsen som nu kommer att specificera vad som krävs för att lagen ska vara uppfylld för ett kontantuttag respektive insättning av dagskassa." svarar Jenny Danielsson.

En stor del av Sveriges befolkning har nu rätt till möjligheter till kontantuttag inom 25 km sedan lagen trädde i kraft första januari.
En stor del av Sveriges befolkning har nu rätt till möjligheter till kontantuttag inom 25 km sedan lagen trädde i kraft första januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!