Konkurrens om sommarjobbare i år

Sommar och semester känns långt bort, men på kommunens bemanningsenhet gäller det att ligga steget före när över 200 semestervikariat behöver fyllas.

Den största andelen av semestervikarier behövs inom äldreomsorgen.

Den största andelen av semestervikarier behövs inom äldreomsorgen.

Foto: JESSICA GOW / TT

Vimmerby kommun2020-01-12 11:00

– Det ligger mellan 200-250 sommarvikarier som vi behöver i våra verksamheter. Äldreomsorgen är störst, men även inom LSS är det ett stort antal, berättar Camilla Karlström, enhetschef på bemanningsenheten på Vimmerby kommun. 

Rekryteringsarbetet drar igång på allvar i februari med intervjuer.

– Det är jättesvårt att rekrytera som det ser ut idag, det kommer bli en utmaning. Men vi har stora förhoppningar, vi har haft goda resultat förra året och året innan, säger hon.

En stor anledning till att det är svårt att rekrytera beror på en hård konkurrens efter sommarjobbare.

– Det är en konkurrens med övriga industrier runtomkring. Både i Vimmerby, Södra Vi och Hultsfred finns stora industrier som behöver många vikarier också, säger Camilla Karlström. 

Bland de som anställs för semestervikariaten lägger man stor vikt vid personlig lämplighet. 

– Att hitta personer med kompetens i den här omfattningen ser vi inte som möjlig, utan den personliga lämpligheten har stor vikt. Vi har intervjuer med samtliga och gör en bedömning utifrån det.

– Vi försöker få in medarbetarna så tidigt som möjligt så att de får bättre förutsättningar att komma in i arbetet och känna sig trygga, samtidigt som det ger trygghet till personalen och brukarna på enheterna, säger hon.

En intensiv period väntar.

– Bemanningsenheten tillsätter personal till 115 enheter, det är ett gediget jobb till vardagen, men det här är ett otroligt stort arbete inför sommarvikariaten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!