Kommunen ska fungera om kriget kommer

Vimmerby kommun är med när Sverige testar sin beredskap för krig. Men kommuninvånarna kommer inte att märka så mycket.

Kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback ser tillståndet i Sverige som en slags gråzon mittemellan total fred och pansarvagnar på vägarna. "Det är viktigt att öva även det som kanske aldrig ska användas".

Kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback ser tillståndet i Sverige som en slags gråzon mittemellan total fred och pansarvagnar på vägarna. "Det är viktigt att öva även det som kanske aldrig ska användas".

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-18 19:02

– Det är väl främst när det militära försvaret är med, annars är det viktigast att veta vad man ska göra vid tyfonlarm och var närmsta skyddsrum finns, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i Vimmerby.

Han förbereder kommunens deltagande i den största övning som hållits med totalförsvaret på 30 år. I totalförsvaret ingår både militären och det civila samhället.

–  Det militära försvaret har rustats ner under lång tid och totalförsvaret har mest handlat om att det militära försvaret backat upp civilsamhället vid kriser som exempelvis större skogsbränder. Nu är det en annan inriktning igen och vi ska öva hur civilsamhället kan backa upp det militära försvaret i händelse av ökad beredskap och i en krigssituation, säger Håkan Westerback.

I grunden handlar mycket om att den kommunala organisationen ska fungera även i en krigsberedskap.

– Det är allt från räddningstjänsten, kommunledningen till vård, skola och omsorg och övningen går ut på att de olika funktionerna testas i några olika case. Samma sak gäller för en del planer som finns upprättade, hur funkar de i ett tänkt skarpt läge, säger han.

Han förklarar att han inte kan vara hur konkret som helst kring det som ska testas och övas.

–  Det handlar om säkerhetsskyddet. Vad kan kommunen ha för uppgifter som kan påverka Sveriges säkerhet och hur skyddar vi den typen av uppgifter? Vi behöver också krigsplacera all personal som ingår i kommunens krigsorganisation, så det är ett omfattande administrativt arbete inför övningen.

På vilket sätt berörs den vanliga kommuninvånaren av en sån här övning?

– De kommer nog inte att märka av så mycket, inte annat än när det militära försvaret också deltar, vilket jag förutsätter att de kommer att göra, säger han.

– Försvarets främsta uppgift är att värna civilbefolkningen och civilförsvaret ska bidra till att backa upp försvarsmakten, säger han.

Vad behöver invånarna veta om vad som krävs av var och en vid krigsberedskap?

– Det är viktigt att veta var närmaste skyddsrum finns, men det är också något som försummats i Sverige under många år.

– Man behöver också veta att man ska gå in, stänga dörrar och fönster och lyssna på P4 när tyfonlarmet tjuter. Det gäller inte bara vid krigsberedskap. Sen handlar det om att veta hur man klarar sig med mat, vatten och värme. I och med att krigsberedskap innebär sju dygn höjs i praktiken de 72 timmarna också dit.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!