Ingela Nachtweij bryter tystnaden

Den avgående ordföranden i kommunstyrelsen Ingela Nilsson Nachtweij, bekräftar att hon nu är föreslagen som en av partiets två kandidater till nomineringen av ny KSO.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) bekräftar att hon föreslagits som kandidat i centerns nominering av ny ordförande i kommunstyrelsen.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) bekräftar att hon föreslagits som kandidat i centerns nominering av ny ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-05 12:25

– Ja, det var någon som föreslog mig, så det kan jag bekräfta säger hon.

Hon framhåller dock att en annan fråga som diskuterades på onsdagskvällens kretsmöte och nomineringsstämma i Frödinge bygdegård är viktigare än själva nomineringen.

– Det är  positivt att partiet ser över sin position och inriktning, det ser jag som det viktigaste just nu, säger hon.

Vad för position och för inriktning handlar det om?

– Det vill jag inte gå in på så mycket, med det är klart att en del i det handlar om förtroendet för moderaterna och för Marie Nicholson. Det är naturligt efter flera utspel i media och det är viktigt att centerpartiet intar en stabil hållning, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Det är den typen av frågeställningar centerpartiet har betänketid för till söndag om en dryg vecka. Samtidigt finns nu också två förslag för vem partiet ska nominera som ordförande i kommunstyrelsen. Valberedningens förslag Jacob Käll eller Ingela Nilsson Nachtweij som föreslogs under mötet i Frödinge.

Du ställer alltså upp som kandidat i nomineringsprocessen?

– Det får vi se den 15 december, det är då det ska väljas. Det här är en intern process i partiet, säger hon.

Om partiet skulle välja att nominera dig till ny ordförande i kommunstyrelsen, är du då beredd att gå tillbaka till uppdraget?

 – Det vill jag inte kommentera. Det är för tidigt att diskutera det nu.

Klart är dock att nomineringsärendet är bordlagt. Det innebär att det inte får förändras inför beslutet om en dryg vecka. Det finns alltså bara två tänkbara kandidater och det är bara de som var närvarande när frågan bordlades som får rösta vid avgörande.

Ingela Nilsson Nachtweij har även gjort en JO-anmälan av kommunstyrelsens beslut att hon inte får träffa tjänstemän utan att ytterligare två personer deltar. Ett beslut som ledde fram till att hon avgick.

– Jag tycker det är ett väldigt speciellt beslut. Det finns till exempel ärenden med sekretess och hur blir det då om fler personer behöver vara närvarande och ta del av såna uppgifter?

–  Jag har heller inte fått förklarat för mig vad det är jag har gjort som lett fram till det beslutet. Det upplever jag som kränkande så en förklaring kring det vore välkommet, säger hon.

Vi söker Niklas Gustafsson och Leif Larsson för kommentarer till det beslutet och Marie Nicholson för en kommentar om centerns syn på förtroendet för henne och för moderaterna.

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!