Indienresan gav Malin nya perspektiv pÄ livet

FörskollĂ€raren Malin Eliasson har gjort resan hon drömt om. Till slummen, till de fattigaste i sydöstra Indien. ”Det handlar inte om att försöka vara god, jag ser det som en förmĂ„n att jag fĂ„tt göra det hĂ€r.”

Utdelning av klÀder, som Malin Eliasson hade med sig frÄn Vimmerby. "Det Àr viktigt att konkretisera, sÄ jag har försökt ta bilder som jag kan skicka till alla som bidragit med gÄvor."

Utdelning av klÀder, som Malin Eliasson hade med sig frÄn Vimmerby. "Det Àr viktigt att konkretisera, sÄ jag har försökt ta bilder som jag kan skicka till alla som bidragit med gÄvor."

Foto: Privat

Vimmerby kommun2019-12-29 10:00

Det har gÄtt en tid sedan Malin Eliasson kom hem till vardagen i Vimmerby. Till familjen med tvÄ tonÄringar, jobbet pÄ förskola, engagemanget i församlingen Korskyrkan.

Lite av solbrÀnnan sitter kvar. Intrycken av de tvÄ veckorna i delstaten Andhra Pradesh, ett av de allra fattigaste omrÄdena i Indien, Àr omtumlande och Ànnu inte helt processade i sjÀlen.

Hon reste i samarbete med organisationen World Children Need, för att vara delaktig i deras arbete i Indien. Organisationen har sin bas i Sverige.

– Det Ă€r min barndomsvĂ€n Sofia RydĂ©n som grundat World Children Need, och genom henne har jag följt arbetet i sĂ„ mĂ„nga Ă„r pĂ„ hemmaplan. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt har min resa pĂ„gĂ„tt lĂ€nge, lĂ„ngt innan jag fick möjlighet att Ă„ka dit och se arbetet pĂ„ plats dĂ€r man samarbetar med en indisk organisation.

Det har varit sÄ lÄngt frÄn de traditionella turistresorna man kan komma. Med mÄnga tillfÀllen utanför bekvÀmlighetszonen.

– Man kan inte mentalt förbereda sig, det blir övervĂ€ldigande att möta mĂ€nniskor som har det sĂ„ smĂ€rtsamt svĂ„rt. För mig har behovet att göra nĂ„got för andra vuxit, och det hĂ€nger starkt ihop med min kristna tro. Men det Ă€r en match man fĂ„r gĂ„, att acceptera att man inte kan hjĂ€lpa alla, men nĂ„gra.

Med fullpackade resvĂ€skor och pengar frĂ„n privatpersoner och hemmaförsamlingen har hon varit med om Ă„tskilliga "once-in-a-lifetime-moments". Möten i slummen, ge cyklar till barn för att de sĂ€krare ska ta sig till skolan, en vĂ€g som ofta Ă€r farlig med vildhundar, vilda grisar och giftormar. Hon och det övriga teamet frĂ„n Sverige har besökt byar lĂ„ngt ute i djungeln, dĂ€r hon var med om att sĂ€tta upp ett "medical camp" sĂ„ att mĂ€nniskor kunde fĂ„ en hĂ€lsoundersökning,  dela ut klĂ€der, hönor och hygienartiklar. 

– Det jag oroat mig för i förvĂ€g var besöket hos de leprasjuka i lepra-kolonin. Inte för att det smittar, för det gör det inte nĂ€r de fĂ„r behandling. Utan för att det skulle bli obehagligt. De lever fruktansvĂ€rt utsatt. Men vĂ€l dĂ€r ser man mĂ€nniskan.

NÄgot som etsat sig sÀrskilt starkt var arbetsplatsbesöken hos stenbrytarna.

– Det Ă€r en form av slaveri, Ă€ven om Indien inte erkĂ€nner den benĂ€mningen. MĂ€nniskor lever under slavliknande förhĂ„llanden, de stĂ„r i skuld till sin arbetsgivare som bokstavligen â€Ă€ger” dem. De hackar sten frĂ„n tidig morgon till sen kvĂ€ll för kanske en dollar om dagen. Det Ă€r vanligt att de skadar sig i arbetet och den som behöver lĂ€kare hamnar i Ă€nnu större skuld till sin arbetsgivare. De har inte en chans att komma ur den situationen sjĂ€lva.

Med de pengar Malin hade med sig kunde fyra personer friköpas.

– Med insamlade medel av andra i teamet blev det totalt nio slavar och de fĂ„r ocksĂ„ hjĂ€lp att starta smĂ„företag. FrĂ„n en hopplös tillvaro har de nu en ljusare framtid, dĂ€r de kan försörja sin familj, barnen kan gĂ„ i skolan och utbilda sig. Utbildning och ett bra jobb Ă€r nyckeln till ett liv i Indien, och det Ă€r barnen vĂ€ldigt medvetna om.

Hon sÀger att hon fÄtt andra perspektiv pÄ livet. Hon vet att behoven Àr oÀndliga, och hoppas att fler engagerar sig.

– Man behöver inte Ă„ka till Indien för att göra skillnad. Man kan göra sĂ„ mycket pĂ„ hemmaplan. Stötta en organisation, som den hĂ€r, eller bara visa lite omtanke. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att man fastnar i sig sjĂ€lv och sitt eget.

En efterlÀngtad tur till havet. "Det var fantastiskt att se barnens glÀdje."
En efterlÀngtad tur till havet. "Det var fantastiskt att se barnens glÀdje."
World Children Need

World Children Need Àr en ideell organisation med fokus pÄ utsatta barn och unga i Indien.

Organisationen driver barnhem och arbetar bland annat med slumomrÄdeshjÀlp och stöd till företagande.

Arbetet bedrivs i delstaten Andhra Pradesh, som ligger i sydöstra Indien. Delstaten Ă€r den femte största i landet och omrĂ„det Ă€r ett av de fattigaste i Indien. Det bor cirka 85 miljoner mĂ€nniskor dĂ€r. 

World Children Need samarbetar med den indiska organisationen Word in Action Outreach.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!