Fuktskador i byggnaden ger hälsoproblem

Fukt ger personalen hälsoproblem på kulturskolan. Samtidigt är flera profiler så populära att det är svårt att få lokalerna att räcka till.

Fukt, mikrobiell lukt och påväxt skapar hälsoproblem för personalen som arbetar i Kulturskolan.

Fukt, mikrobiell lukt och påväxt skapar hälsoproblem för personalen som arbetar i Kulturskolan.

Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby kommun2020-02-15 08:00

–  Vi har medarbetare som känner besvär när de är på sin arbetsplats och det tar vi på stort allvar och ska åtgärda, men saker måste tas i rätt ordning. Vi ska börja med att hitta problemet och därefter sätta in rätt åtgärder, bland annat har vi I veckan som varit gjort luftmätningar och vi väntar på analys av det, säger Anders Degerman, chef för Kulturskolan.

Byggnaden har nyligen genomgått en omfattande renovering för i runda tal tolv miljoner kronor. Det handlar om byte av alla fönster, uppfräschning av fasaden samt ett helt nytt plåttak. Arbetet avslutades i höstas.

Redan nu är det dags för ytterligare åtgärder.

– Det är fukt i källaren och andra problem i golv och annat längre upp i byggnaden. Det ger dålig arbetsmiljö för personalen som också har hälsoproblem på grund av det här, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i både kultur- och fritidsutskottet och samhällsbyggnadsutskottet.

Hur utbredda är hälsoproblemen?

– Jag vet inte om någon blivit sjukskriven, men personalen känner av lukt och det är allvarligt nog, säger Ola Gustafsson.

Hade ni kunnat ta det här också när det ändå pågick en stor renovering av byggnaden?

– Det vet jag inte riktigt, vi har en rapport om fukt som är från 2018, så själva fukten har varit känd sen tidigare. Samtidigt handlade renoveringen om taket och yttre fasad. Nu gäller det källare och golv, säger Ola Gustafsson.

Vad de nya åtgärderna som måste till för att få bukt med fuktskadorna och de problem som drabbar personalen kan komma att kosta är oklart.

– Det är bland annat det som fastighetskontoret och kulturskolan ska ta fram, säger han.

Samtidigt finns också mer angenäma bekymmer att hantera. Intresset för Kulturskolan i allmänhet och dansprofilen i synnerhet växer. Bara i höstas kom 25-talet nya elever till profilen. Till kommande höst har ett 50-tal elever visat intresse för dansprofilen. Det gör att lokalerna inte är tillräckliga. För att få till ytterligare en danslokal föreslås att bort en vägg så att två lokaler blir en större. Här uppskattas kostnaden till runt 500 000 kronor. Samtidigt behövs också en ny dramasal.

Enligt kalkylen räknar man med att ett ökat antal elever betalar investeringen på något år.

När ska ni genomföra åtgärderna?

– Vi får se vad det handlar om vad det kostar. Men förhoppningen är att det kan ske under sommaren när verksamheten ligger nere, säger Ola Gustafsson.

Ola Gustafsson (KD)
Ola Gustafsson (KD)
Karta: Kulturskolan i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!