Fantasifulla skåp fulla med längtan

Alla kommunens elever i årskurs fyra har fått ta del av "skapande skola", som genomförts på Astrid Lindgrens Näs tillsammans med Vimmerby Kulturskola.

På Malek Abdusaid Algudenis skåp finns parken i Södra Vi:  "Jag spelar fotboll mycket i parken, så därför har jag målat den." säger han.

På Malek Abdusaid Algudenis skåp finns parken i Södra Vi: "Jag spelar fotboll mycket i parken, så därför har jag målat den." säger han.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-09-25 20:00

Det är Ing-Marie Fransson, mediepedagog på Kulturskolan, som tillsammans med Anneli Karlsson, producent på Astrid Lindgrens Näs, har utformat och genomfört "skapande skola" tillsammans med eleverna. Med finansiellt stöd från Kulturrådet är det nu fjärde året som projektet genomförs. Årets tema kallas för "längtans skåp".

– Vi utgår från Astrid Lindgrens saga "Sunnanäng" som handlar mycket om längtan, berättar Ing-Marie Fransson.

Barnen får under förmiddagen lära sig om Astrid Lindgrens uppväxt, se Marit Törnkvists utställning, se en filmatisering av "Sunnanäng" som gjorts i Frödinge skola, och spåna kring längtan.

Eftermiddagen inleds med en sagostund där bilden av ett "längtans skåp" målas upp för barnen. Sedan var det dags för barnen att praktiskt börja måla och smycka sina egna skåp gjorda i papper. 

– Det är roligt att se att barnen vågar vara fantasifulla och använda sig av flera olika tekniker och material i sitt skapande, säger Ing-Marie Fransson. 

– Jag är inte riktigt klar, det ska egentligen vara en klänning med massa pärlor och rosor på i mitt skåp, säger Hilma Sandh, från Brännebro skola.

Var det svårt att tänka ut vad du ville göra i skåpet?

– Det var svårt, det var mycket att tänka på.

– Det bästa med dagen var att göra skåpen, säger hon. 

Alla elevers verk kommer att ställas ut i rådhuset under Vimmerby berättar, och en del av dem kommer också att finnas på Rädda Barnens 100-årsjublieum på biblioteket senare i höst. 

Hilma Sandh ska fixa med ett klädrum tillsammans med sin mamma idag, så därför valde hon att skapa ett skåp som påminner om det.
Hilma Sandh ska fixa med ett klädrum tillsammans med sin mamma idag, så därför valde hon att skapa ett skåp som påminner om det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!