Ensamheten ett problem för äldre

Personalens bemötande är bäst. Maten bra och ensamheten är sämst. Det framgår när de äldre i Vimmerby kommun sätter betyg på hemtjänst och vårdboende.

Ensamheten är det som mest tynger de äldre i Vimmerby kommun, oavsett om de bor i eget boende med hemtjänst eller på ett vård- och omsorgsboende.

Ensamheten är det som mest tynger de äldre i Vimmerby kommun, oavsett om de bor i eget boende med hemtjänst eller på ett vård- och omsorgsboende.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vimmerby kommun2019-11-25 06:00

Totalt har cirka 175 äldre svarat på årets enkät från Socialstyrelsen. 46 bor på vård- och omsorgboende och 127 bor i egen bostad med hemtjänst. Procentuellt är det färre som svarat i Vimmerby än i både länet och riket.

Bästa betyg får personalens bemötande. 98 procent är nöjda på äldreboendena och 96 procent har motsvarande uppfattning om hemtjänsten. I riket är snittet 93 respektive 97 procent.

– Gott bemötande är grunden. Glädjande att vi ligger högt även i år, sen strävar vi efter att nå 100 procent, säger Karin Holmgren, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden.

80 procent av de äldre i Vimmerby tycker om maten. Det är klart över snittet i riket.

 56 procent av de svarande som har hemtjänst upplever ensamheten som besvärande. På vårdboenden är det hela 72 procent.

–  Detta trots att man har människor omkring sig på ett boende - men det ersätter inte en bortgången partner. Vi jobbar med dagliga aktiviteter och gemensamma måltider säger Karin Holmgren.

Förvaltningen är inte nöjd med resultatet utan kommer att analysera mer och vidta åtgärder.

Bara runt hälften vet vart de ska vända sig med klagomål och synpunkter.

 – En orsak kan vara att det inte finns någon speciell att vända sig till utan att alla ska fånga upp klagomål. Det är ändå positivt att det kommer in både förslag till förbättringar och klagomål. Det vore mer oroväckande om inga klagomål kom in, säger Boel Vigren Gustafsson, verksamhetschef för hemtjänsten.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!