"Det här blir nog det sista året, kanske"

Konsten att lära sig åka skridskor sitter i knäna. Bäst att tro på vad han säger, Sten Karlsson, som dragit igång säsongens skridskoskola.

Sten Karlsson med årets upplaga skridskoelever.

Sten Karlsson med årets upplaga skridskoelever.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-07 20:00

Inte är Sten Karlsson mycket för att komplicera. Han vet hur det funkar. Tydlighet och övertygelsen att alla kan räcker långt.

– Gör de som jag säger lär de sig att åka femte gången, även de som sitter på isen från början.

Hur länge han har lärt Vimmerbybor åka skridskor vågar han inte riktigt säga.

– Men jag började träna pojklag 1967, så det är 53:e säsongen i ungdomsverksamhet. Fast skridskoskolan är nog inte mer än… 40-45 år.

Du måste ju vara inne på tredje generationen skridskoelever vid det här laget?

– Räcker det? I varje fall är det roligt att se när de jag haft i skridskoskolan kommer hit med sina egna barn, för att inte tala om de som går vidare till A-laget eller SHL. Det är ju några jag haft här, som Linus Hultström, Jakob Heljemo, Eddy Levin och Christoffer Törngren.

Kan alla lära sig åka, skridskor då?

– Jodå, jag har lärt treåringar åka, och 85-åringar. A och o är att man är mjuk i knäna. Med raka ben kan man inte åka skridskor. Fast visst, sedan kommer det ju till smidighet. En del har det i sig mer än andra. Det viktigaste är att de tycker att det är roligt, då brukar det bli bra.

Med 53 säsongers skridskopedagogik i kroppen – och knäna – tycker dock Sten Karlsson att det börjar bli dags att tänka på avslut.

– Det här är nog den sista. Jag fyller 80 nästa gång. Men du ska veta att det här är livet, att se hur snabbt barnen förändras och förbättras, det är det som har varit sporren i alla år. Fantastiskt roligt.

Full fart på isen. "Gör de bara som jag säger kan de åka femte gången de kommer hit".
Full fart på isen. "Gör de bara som jag säger kan de åka femte gången de kommer hit".
Karta: Vimmerby Ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!