Coronautbrottet kan stoppa semestrar

Personal i samhällsviktiga yrken som vårdpersonal eller räddningstjänst riskerar att snabbt få ställa in sin planerade semester i sommar.

Anställda inom flera särskilt samhällsviktiga yrken kan komma tvingas flytta på sommarsemestern i år. Dit hör bland annat vårdyrken och räddningstjänst.

Anställda inom flera särskilt samhällsviktiga yrken kan komma tvingas flytta på sommarsemestern i år. Dit hör bland annat vårdyrken och räddningstjänst.

Foto: Arkiv TT

Vimmerby kommun2020-04-21 06:00

– Vi planerar som vanligt, men det kan ändras snabbt, säger Andreas Horste, chef på samhällsbyggnadsavdelningen i Vimmerby där bland annat räddningstjänsten ingår.

Ovissheten om hur länge pandemin ska pågå kan stoppa sommarsemestern för olika yrkesgrupper. Sveriges kommuner- och Regioner har inlett förhandlingar om det med vårdfacken. 

Även andra grupper som arbetar inom exempelvis räddningstjänst, energiförsörjning, kommunens tekniska service och andra sektorer berörs.

På Hälsocentralen i Vimmerby har det hittills inte varit några problem.

– Vi planerar som vanligt för semester inför sommaren.  Än så länge har vi kunnat bevilja semester eller ledighet även under våren, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Även Vimmerby kommun planerar för en vanlig sommarsemester i alla yrken, men varslar för snabba förändringar.

– Allt är beroende på hur det ser ut i juni. Fram till motsatsen är ett faktum planerar vi för att kunna genomföra semestrarna som planerat. Sen kan det komma att ändras om en vecka eller om en timma, säger Robert Lindström på socialförvaltningen där jobben inom vård och omsorg finns.

Samhällsbyggnadsavdelningen arbetar på samma sätt för sin personal.

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby med 900 medlemmar.

– Arbetsgivaren är tydlig med hur det kan bli och vad kan vi säga om det? Alla är medvetna om att det är en extrem situation. Sen hoppas vi att det blir en bra sommar med semester i år också, säger hon.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!