Centergruppen petar Erik Paulsson

Centerpartisten Erik Paulsson utesluts ur partiets fullmäktigegrupp. "Vi har inte förtroende för honom just nu" säger gruppordföranden Peter Karlsson (C).

Erik Paulsson blir politisk vilde sen han petas ur centerns fullmäktigegrupp."Jag tänker fortsätta med mina uppdrag och gå på möten så länge politik är roligt och intressant" säger han.

Erik Paulsson blir politisk vilde sen han petas ur centerns fullmäktigegrupp."Jag tänker fortsätta med mina uppdrag och gå på möten så länge politik är roligt och intressant" säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-03 11:45

– Jag är förvånad över hur centern i Vimmerby behandlar en visselblåsare, säger Erik Paulsson.

Turbulensen fortsätter i centern i Vimmerby. På måndagskvällen beslutade fullmäktigegruppen med ett 20-tal personer närvarande att peta Erik Paulsson. Det var Dagens Vimmerby först att berätta om.

– Vi hade en förtroendeomröstning som visar att gruppen inte har förtroende för Erik Paulsson just nu. Ingen reserverade sig mot beslutet, säger Peter Karlsson.

Vad består det bristande förtroendet av?

– Han har gått bakom vår rygg och gått ut i media med kritiska synpunkter utan att ta det internt i partiet först, säger Peter Karlsson.

Ska man inte kunna gå ut i media utan att drabbas av konsekvenser?

– Jo, absolut. Men man ska tala om sin ståndpunkt för partiet först, och det har inte skett. Det är det vi vänder oss emot. Han har inte sagt någonting alls om det här till mig, säger Peter Karlsson.

Erik Paulsson har inte riktigt samma bild.

– I två år har jag påpekat att centern behöver arbeta som ett lag, inte som ett jag. I februari-mars så jag tecken på att det nya ledarskapet i kommunen inte fungerade, men det gick då inte att sätta fingret på det. Sen blev det ett hastigt och kraftfullt utspel i augusti. Då fanns ingen tid för att ta det internt i partiet därför blev det media. Det är en grundprincip i en demokrati att visselblåsa genom media, men i det här fallet har det istället attackerats, säger Erik Paulsson.

Han är fast besluten att han gjort rätt.

– Det har kostat mig ohyggligt mycket personligen men jag är trygg med att mitt agerande gjort nytta för kommunen.

 Centergruppens beslut innebär att Erik Paulsson nu blir politisk vilde i både fullmäktige och kommunstyrelsen. 

–  Ja, men i grunden är jag centerpartist och liberal. Det finns inget annat parti, säger han.

Beslutet innebär också att C-M-KD-alliansens majoritet i både kommunstyrelsen och i fullmäktige spräcks. 

–  Jag ser inte det som något problem, vi söker breda lösningar, säger Peter Karlsson.

–  Det är skrämmande att man över en kväll byter bort en majoritet till ett minoritetsstyre för att hämnas, säger Erik Paulsson.

Peter Karlsson säger att Erik Paulsson är välkommen tillbaka om han "blir en lagspelare igen".

– Jag kysser inte fötterna på de som behandlar en visselblåsare så här, säger Erik Paulsson.

Peter Karlsson (C) bekräftar att en enig centergrupp beslutat att man inte just nu har förtroende för partikollegan Erik Paulsson.
Peter Karlsson (C) bekräftar att en enig centergrupp beslutat att man inte just nu har förtroende för partikollegan Erik Paulsson.
Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!