Avgående kommunalrådet utreds av åklagare

En förundersökning inleds mot avgående ordföranden i kommunstyrelsen i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij (C) för att hon misstänks ha försökt ta reda på vem som lämnat ut uppgifter om situationen i stadshuset.

Avgående kommunalrådet och ordföranden i kommunstyrelsen i Vimmerby, Ingela Nilsson nachtweij är nu föremål ör en förundersökning angående brott mot grundlagen.

Avgående kommunalrådet och ordföranden i kommunstyrelsen i Vimmerby, Ingela Nilsson nachtweij är nu föremål ör en förundersökning angående brott mot grundlagen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-05 11:30

Det bekräftar kammaråklagare Gunilla Öhlin på tisdagsmorgonen.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning, utöver det har jag inga ytterligare kommentarer, säger Gunilla Öhlin.

Hur rubriceras brottsmisstanken?

–  Det går vi inte ut med.

I slutet av september polisanmäldes kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij av partikollegan Erik Paulsson.

Han anser att hon gjort sig skyldig till brott mot efterforskningsförbudet när hon i sms frågat honom om vilka tjänstemän som gett honom uppgifter om situationen i stadshuset i samband med arbetsmiljökrisen.

Efterforskningsförbudet  är en del av Tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag, och innebär att myndigheter eller andra allmänna organ inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter eller meddelanden för publicering. 

I sms till Eric Paulsson i slutet av augusti frågar Ingela Nilsson Nachtweij vilka på kommunen han haft kontakt med och i nästa fråga namnger hon en ledande tjänsteman med ett frågetecken efter. En kopia på den konversationen bifogas anmälan som nu lett till en förundersökning.

När den är klar är det upp till åklagaren att avgöra om det ska bli åtal eller inte.

Vi söker Ingela Nilsson Nachtweij för en kommentar.

När polisanmälan blev offentlig kommenterade hon anmälan i ett sms:

"Jag har inte medvetet efterforskat någon källa och välkomnar att frågan utreds".

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!