Ännu oklart när Pistolsmeden byggs

Bygglovet är klart. Anbud har tagits in. Men ännu är det inte klart när Vimarhem fattar beslut eller sätter spaden i jorden för att bygga den nya bostadsfastigheten i korsningen Bondebygatan/Storgatan i centrala Vimmerby.

Johan Oléhn, är ny vd på Vimarhem AB. Han ser digitalisering och reinvesteringar och underhåll i de befintliga fastigheterna som två kommande utmaningar.

Johan Oléhn, är ny vd på Vimarhem AB. Han ser digitalisering och reinvesteringar och underhåll i de befintliga fastigheterna som två kommande utmaningar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-09-30 18:00

– Vi är i en utvärderingsfas och analyserar de underlag som vi har. Det är många måsten i ett så stort projekt och viktigt att vi tjänstemän går igenom allt så det blir rätt innan vi går till styrelsen, säger Johan Oléhn, vd för det kommunala bolaget Vimarhem.

Bolaget har sedan tidigare långt framskridna planer på att bygga nytt i kvarteret Pistolsmeden i centrala Vimmerby. Det ska bli sex gruppbostäder i markplanet och däröver tre våningar med nio lägenheter i varierande storlekar per plan. Totalt blir det 27 vanliga hyresrätter.

 Ledningen för Vimarhem har förändrats en hel del senaste året. I Januari tillträdde en nya styrelse och för bara en och en halv månad sen tillträdde Johan Oléhn som vd efter Jan Erixon som slutade vid årsskiftet efter 29 år på posten.

Johan Oléhn säger att han mottagits väl både i bolaget och i kommunkoncernen där han ingår i koncernledningen.

– Jag konstaterar att det finns mycket kunskap i bolaget och det är en personal som är väldigt seriösa i sin inställning till jobbet.

Han ser många styrkor och utmaningar för bostadsbolaget.

En av dem är att vårda de befintliga fastigheterna.

–  Underhållet eller reinvesteringar i fastighetsbeståndet är en utmaning för alla bostadsbolag. Många av fastigheterna är byggda under kort tid och det är viktigt att få till strategiska och långsiktiga planer för hur vi bäst tar han dom våra fastigheter och de hyresgäster vi har, säger han.

En annan inriktning som Johan Oléhn lyfter fram är behovet av att digitalisera servicen i större utsträckning.

– Det handlar om felanmälan, bostadskö och arbetssätt inom bolaget. Det kommer att effektivisera och bland annat leda till att de som jobbar ute i bostadsområdena kommer att kunna vara där i större utsträckning, säger han.

Vimarhem har i dagsläget drygt 1 330 lägenheter runt om i kommunen. Vid senaste månadsskiftet, augusti-september, fanns inte en enda ledig lägenhet.

–  Det har jag inte varit med om förut vad jag vet. När jag satt i styrelsen 2013 hade vi ett 60-tal outhyrda att jobba med, minns Magnus Danlid.

Utöver lägenheter som renoveras mellan två hyresgäster finns i dag ingenting ledigt.

– Även i Locknevi har vi radhuslängorna uthyrda. Däremot har vi en utmaning i att hitta rätt verksamhet för gamla stora huset, säger han.

Fiberinstallationen pågår i ytterområdena och beräknas bli klar i år.

Gamla byggnaden på Nygård i Locknevi stor tom och mer eller mindre oanvänd.
Gamla byggnaden på Nygård i Locknevi stor tom och mer eller mindre oanvänd.
Karta: Pistolsmeden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!