Alla klassfoton visas på 70-årsdagen

Skolan byggdes efter att den gamla brunnit ner. Den har lagts ner två gånger av kommunen. När Pelarne skola nu fyller 70 år är den dels en möteplats för föreningslivet och vandrarhem.

Ulf Jonsson plockar upp skolfoton. Runt 150 bilder med namn på alla elever ställs ut.

Ulf Jonsson plockar upp skolfoton. Runt 150 bilder med namn på alla elever ställs ut.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-04 20:00

Det råder febril verksamhet i skolhuset i Pelarne, den här ganska kalla och mörka oktoberkvällen. Ljuset strömmar ut genom de stora fönstren och över entrédörren går det att läsa att byggnaden uppfördes sen den gamla skolan brunnit ner efter ett blixtnedslag sommaren 1947. Pelarnebon Rolf Ericsson kan historien om den händelsen.

– Det var ett kraftigt åskväder som drog fram. Läraren satt på övervåningen och arbetade. Det var nära att han inte tog sig ut, berättar Rolf Ericsson.

Det tidigare skolhuset, byggt 1923, gick inte att rädda. Allt slukades i lågorna.

–  Det fanns ingen telefon, så man skickade taxi för att larma...

Drygt två år senare invigdes den nya skolbyggnaden av landshövdingen. I 40 år var skolan i drift och som mest gick en bit över 100 elever på skolan.

–  På den tiden gick det bra att bussa elever från Åbrobacken och Skillingrum åt det här hållet, minns Rolf Ericsson som gick på skolan på 1950-talet.

1989 lades skolan ner efter ett kommunalt beslut. Då bildades ett föräldrakooperativ som öppnade förskola istället. Babyboomen på 1990-talet tvingade kommunen att öppna skolan igen 1994. 2008 tog skolepoken slut igen och 2016 lades också förskolan ner.

Var och en har sina minnen från skoltiden. Leif Haraldsson tänker mest på miljön nära naturen. Karina Svensson lekfullheten och Eva Tällström-Jonsson som var lärare i 19 år, instämmer.

– I bland lät vi barnen fortsätta leka i snön och vävde in lektionens ämne i leken istället. Det var mina absolut roligaste år.

Minnena blir lätt ännu fler för varje klassfoto som plockas upp där i korridoren. "Där är ju hon!" "Han var den enda med långt hår då...."

Runt 150 klassbilder blir det. Med namn på var och en av eleverna. Det är ett av dragplåstren när skolan firas med Öppet hus på lördag. Det blir även konst- och fotoutställning, där de flesta har direkta band till Pelarne, och en utställning om utvandringen till Amerika från just Pelarne.

Föreningen som driver Träffpunkt Körsbärskullen, som skolan heter i dag, tänker också passa på att visa olika möjligheter i anläggningen. Man hoppas på lika många besökare som skolträffen 2013.

– Det kom 450 elever, det är nog den största skolträffen nånsin i Sverige, tror Rolf Ericsson.

Karina Svensson; Eva Tällström-Jonsson, Rolf Ericsson, Inger Walldén, Leif Haraldsson samt Kan-Ove Svensson diskuterar upplägget inför 70-årsjubileet i Pelarne skola.
Karina Svensson; Eva Tällström-Jonsson, Rolf Ericsson, Inger Walldén, Leif Haraldsson samt Kan-Ove Svensson diskuterar upplägget inför 70-årsjubileet i Pelarne skola.
Karta: Pelarne skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!