2019 – ett mellanår för näringslivet

Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby, ser tillbaka på 2019 som lite utav ett mellanår för näringslivet i Vimmerby.

Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby, hoppas på nyetableringar och mer stabilt politiskt styre under 2020.

Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby, hoppas på nyetableringar och mer stabilt politiskt styre under 2020.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby kommun2019-12-26 08:00

– Många har haft mycket att göra. Det känns som att de flesta bara har kört ner huvudet och kört på, säger Marcus Alsér. 

Den politiska turbulens som varit under hösten ser han på som ett energiläckage. 

– Utifrån ett Vimmerbyperspektiv så har vi väl tappat lite attraktionskraft på grund av det politiska läget under hösten. Näringslivet är beroende av en fungerande kommun och kommunen är beroende av ett fungerande näringsliv. Det ser jag fram emot 2020, ett förhoppningsvis stabilare styre och mer värdighet i diskussionerna, säger Marcus Alsér. 

På önskelistan för nästa år står också minst två nya företagsetableringar på Krönsmon:

– Det vore fint. Vi har grymma förutsättningar här, det gäller bara att ta vara på dem, säger Marcus Alsér.

Enligt Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun, har man fått bra respons på marknadsföringen av Krönsmon.

– Inför 2020 har jag som önskemål eller ambition att 25% ska vara sålda, det är ungefär 50 000 kvadratmeter. Så jag hoppas att vi under första halvåret kan skriva under ett avtal med någon näringsidkare. När vi får något typ av avtal med den första tomten så blir det nog lättare.. 

– Sen hoppas jag inför 2020 att vi får en fortsatt bra utveckling för våra nuvarande företag, vi ska inte glömma bort att vi har ett antal företag som finns i kommunen idag och att det ska fortsätta utvecklas positivt, säger Thomas Svärd. 

Man oroas inte av den kommande lågkonjunkturen.

– För egen del känner jag mig inte orolig. Det är väl i bilindustrin man märker det lite. Det är väl mycket psykologi i det där, men det är inte så mycket man kan göra åt det utan man får vänta och se, säger Marcus Alsér.

– Det är mer som att vi går in i ett normalläge i konjunkturen. Nästan samtliga branscher har varit nästan överhettade. Nu är det kanske mer ett normalläge men det är fortfarande ett bra konjunkturläge, säger Thomas Svärd.

För föreningen Företagarna väntar ett nytt år med nya tag med Vimmerbygalan och ett mer bakomliggande, strategiskt arbete. 

– Vi har ett inplanerat strategimöte i januari. Där kommer vi på en mer strategisk nivå fundera på vart vi ska om 5-10 år framåt, hur vi kan stötta varandra som företagare men också mellan kommun och näringsliv. Vi har haft en ganska bra tillvaro under ett par år men känner att vi nu behöver spetsa till oss lite från vår sida också, säger Marcus Alsér. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!