– Istället för att våra barn, under hela påsklovsveckan, sitter framför tv:n, paddan eller telefonen vill vi att de ska röra på sig. Låt dem komma ut, leka och göra något roligt, säger föreningens ordförande Samow Abdi.

Ända sedan starten för fem år sedan har föreningen bland annat anordnat bokcirklar, läxhjälpstillfällen och svenskakurser. Nu testar föreningen något nytt, en fotbollsturnering för barn mellan sex och 15 år. På måndag är det dags för de minsta barnen, sedan är bollen i rullning fram till och med onsdag.

– Vi hoppas att det är många som vill komma och leka med oss. Vi kommer att spela mellan en och två timmar varje dag och det kommer alltid att finnas tre vuxna ledare på plats för att instruera och ha koll, berättar ordförande Abdi och fortsätter:

Artikelbild

| Under måndag, tisdag och onsdag är alla barn mellan 6 och 15 år välkomna till Bäckskolans gymnastiksal, fast i olika omgångar.

– Vi kommer inte att räkna några poäng utan barnen delas upp i lag beroende på hur många som kommer. Därefter spelar vi och det lag som släpper in mål får byta med det lag som väntar på att spela.

I dag har Somaliska Utvecklingsföreningen ett 60-tal medlemmar, men det har varit fler. Under de senaste åren har många av medlemmarna flyttat till Linköping för att skaffa jobb, något som glädjer Samow Abdi men det gör honom också orolig för föreningens framtid.

– Förut var det tråkigt att många av våra medlemmar var utan jobb, men nu förstår många att den snabba vägen in i det svenska samhället är via ett jobb, det är jättebra, men jag hoppas vi kan hitta nya personer som vill vara med och driva föreningen, säger han.