Vi måste också tala om mäns situation

"Vår region kommer inte att bli mer jämställd om vi inte också talar om mäns situation."

"Vår region kommer inte att bli mer jämställd om vi inte också talar om mäns situation."

Foto: Markus Schreiber

Debatt2019-06-19 13:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna verkar för en region som är framgångsrik, hållbar och hälsosam.

Forskning visar att jämställda företag gör bättre resultat än andra. Därför bör ett jämställt län ha bättre förutsättningar att utvecklas positivt. När alla har samma möjligheter och rättigheter ökar trivseln, kreativiteten, produktiviteten och lönsamheten. Det leder i sin tur till ökad tillväxt och större skatteintäkter för Region Kalmar län.

När vi talar om jämställdhet utgår vi ofta från kvinnors situation. Men vår region kommer inte att bli mer jämställd om vi inte också talar om mäns situation. Vi vet till exempel att självmord är vanligare bland män (särskilt i vårt län), att färre killar pluggar vidare efter gymnasiet, och att män är kraftigt överrepresenterade i statistiken för misshandelsfall.

Vad innebär det att vara man? Ska män tåla stryk, bita ihop, ta risker och – i många fall – ha en tuffare samtalston? Så länge vi accepterar den bilden av riktiga män kommer vi att ha problem med jämställdheten. Inom ramen för utvecklingsarbetet i nya Region Kalmar län bör politiken ta initiativet för att bryta med dessa fördomar och arbeta med goda förebilder. Förebilder som är moderna, riktiga män.

Värmland har utsetts till nationellt modellän när det gäller jämställdhetsarbete. Där driver man ett projekt, med just namnet ”En riktig man”, som ställer frågan vad en riktig man är. Kampanjen kring projektet, som går i sociala medier och på reklamtavlor, involverar män från hela Värmland. En tung medaktör är hockeylaget Färjestads BK, vars spelare i reklam och på sociala medier berättar om vad en riktig man är för dem. De visar mod och delar med sig av jobbiga och omvälvande livsepisoder som format dem. Hockeylaget har även kampanjer under matcher, en naturlig mötesplats för killar och män i alla åldrar. Att koppla projektet mot idrottsvärlden har också syftet att bryta de traditionella normer och den machokultur som tyvärr fortfarande förekommer i en del klubbar. Samtidigt får klubbarna möjlighet att bidra till att utveckla samhället och delta i fler aktiviteter.

I kampanjen som region Värmland genomför medverkar även andra idrottsprofiler och andra, både kända och okända, män som vill vara med. Man gör filmer, affischer och intervjuer med männen. Det finns också en särskild app som riktar sig till yngre män.

Vi Moderater tycker att projektet är så viktigt, att även Region Kalmar län ska genomföra det och har därför lämnat in en motion om detta till regionfullmäktige.

Vi är väl medvetna om att enbart en kampanj inte gör samhället mer jämställt. Men om vi som region kan skapa insikter, funderingar och samtal så har vi satt agendan och kan agera inspiratör för andra aktörer i länet.