Verkligheten på golvet

Efter att ha hospiterat, bland annat på Vimmerby hälsocentral, anser Carl Dahlin (M), oppositionsråg i Region Kalmar län, att fler politiker borde lämna mötesrummen.

Efter att ha hospiterat, bland annat på Vimmerby hälsocentral, anser Carl Dahlin (M), oppositionsråg i Region Kalmar län, att fler politiker borde lämna mötesrummen.

Foto: Johanna Heed

Debatt2019-08-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att hospitera, det vill säga gå bredvid erfaren personal, är det bästa sättet för en politiker att få inblick i vardagen i regionen.

Under året hittills har jag hospiterat inom kirurgin, förlossningen, centraloperation, gynmottagningen och geriatriken samt vid Vimmerby, Högsby, Ljungbyholms och Färjestadens hälsocentraler, samt gjort ”vanliga” studiebesök på många fler ställen.

Det är slående hur verkligheten i regionhuset ser annorlunda ut än ”på golvet”. Utan att ta del av bägge är det svårt att vinna respekt hos medarbetarna kring fattade beslut.

Fler politiker, särskilt de i majoritet, borde våga lämna mötesrummen i regionhuset och möta personalen på plats – inte bara deras chefer.

Det märks bland de personalgrupper jag träffat att de sällan har kontakt med politiker.

Allt fler anställda flaggar för en ohållbar situation, främst inom slutenvården. Det handlar om arbetsmiljö och behovet av genomlysning av grundbemanningen, vilket Moderaterna och Kristdemokraterna begärt, men Länsunionen vägrar.

Mer delaktighet, bättre löner och arbetstider är återkommande frågor.

Moderaterna och Kristdemokraterna pekade ut dessa i vår budget som prioriterade områden, medan Länsunionens verktygslåda för att möta personalen är tom – regionplanen innehåller nämligen endast tre uppdrag.

Tänk om majoriteten kunde se personalen i vården!