Vill bli av med Bostället: "Får gärna bli skola"

Vena Hembygdsförening hinner inte med att sköta Bostället. Nu hoppas styrelsen att kommunen är intresserad av att ta tillbaka fastigheten, för att använda den som skola.

Gräset växer högt vid Bostället. Vena Hembygdsförening hinner inte med både den fastigheten och hembygdsgården. Nu vill styrelsen diskutera en avyttring.

Gräset växer högt vid Bostället. Vena Hembygdsförening hinner inte med både den fastigheten och hembygdsgården. Nu vill styrelsen diskutera en avyttring.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2020-06-04 08:00

Efter förra årsmötet såldes Äspebäcken, nu vill hembygdsföreningen även bli av med Bostället.

– Vi är bara fyra aktiva och orkar inte sköta både hembygdsgården och Bostället, där det finns oändligt mycket grejer, säger ordföranden Madelene K Askevik, som tänker att man ska diskutera framtiden på lördagens årsmöte. 

– Jag hoppas många kommer för att säga sin åsikt, eller lämnar den innan. Vi uppskattar alla förslag, så vi kan komma fram till en bra lösning tillsammans.

Enligt Madelene K Askevik har man varit kluvna länge, hur man ska göra i framtiden.

– Vi älskar Bostället, men vi måste koncentrera oss på ett ställe om Vena Hembygdsförening ska finnas kvar, säger hon.

undefined
Efter förra årsmötet såldes Äspebäcken. Styrelsen var beredd på att mötas av kritik, istället förenades man i full enighet. Frågan är hur det går nu, när Boställets framtid ska diskutera.

Efter flera års diskussion har man beslutat satsa på hembygdsgården, som används flitigt.

– Det är roligt att den används, men få hjälper till när det kommer till att städa, räfsa löv och allt annat som måste göras i parken för att det ska gå att arrangera julmarknad, fira Valborg, midsommar, skolavslutning och så vidare. 

undefined
Hela Bostället är fullt med saker. På övervåningen finns exempelvis missionsföremål och ett skolmuseum. "Vi är oroade över antalet föremål och förvaringen av dem, risken är att det står och förstörs", säger Madelene K Askevik.

Har styrelsen någon idé kring Boställets framtid?

– Vi har sträckt ut vår hand till kommunen, i hopp om att få hjälp av den i rollen som markägare. Kommunen sålde huset till oss i mitten av 1970-talet och vår förhoppning är att den tar tillbaka det. Det får gärna bli skola, Vena skola är väldigt trångbodd som det är i dag och det föds mycket barn. Eller att kommunen hjälper oss att sälja till en privatperson. Vi är öppna för allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!