Vena kyrka får ny färg – då ska renoveringen vara klar

Vena Kyrka ska renoveras. Nya byggnadsställningar är på plats, och jobbet med att renovera fasaden har kommit en bra bit på väg.

Nya byggnadsställningar har kommit på plats runt Vena Kyrka. Nu är det fasadens tur att få en uppsnyggning.

Nya byggnadsställningar har kommit på plats runt Vena Kyrka. Nu är det fasadens tur att få en uppsnyggning.

Foto: Olof Carlson

Vena2021-08-24 14:00

Det är knappt ett år sedan tornet renoverades på Vena Kyrka. Nu är byggnadsställningarna på plats igen, med sina blåfärgade segel.

– Målsättningen är att det ska vara klart i år, säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig i Aspelands Pastorat. 

Det är en större uppfräschning av fasaden som planeras. Med ny vit färg.

– Dessutom ska fönstren målas liksom portarna. Vi ska också göra lite invändigt, det är färgsläpp på några ställen inomhus. Vi ska också se över takrännorna, det vill gärna rinna över när det regnar mycket, berättar Jörgen Petersson.

Aspelands Pastorat har flera projekt på gång. I Järeda Kyrka fortsätter jobbet med att återskapa de gamla dekorationerna vid fönstren på sakristian. Målningar som gjordes någon gång på1700-talet och som genom åren täckts med puts och färg. Nu när fasaden renoveras, ska de här målningarna återställas.

– Vi får hjälp av länsmuseet i Jönköping med det, säger Jörgen Petersson. Fasaden på kyrkans långskepp är dock färdig.

Samtidigt rullar renoveringen av församlingsgården i Hultsfred vidare. Det är meningen att den, när den blir klar, ska bli lokaler för kyrkans administration, förutom att den ska vara församlingshem. Renoveringen väntas vara klar någon gång i höst.

– Men sedan kommer det att bli lugnt, det har varit ganska intensivt nu ett tag. Men så blir det om man har många fastigheter att hålla i skick, säger Jörgen Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!