Klockargården får sitt vatten i tunnor

Rekommendationen att koka dricksvattnet i Vena står kvar, och på ÖSK väntar man fortfarande på svar från laboratoriet. Men att koka dricksvatten till alla de boende på Klockargården vore en övermänsklig uppgift.

Klockargården i Vena får dricksvatten utkört i stora vita tunnor. Att koka vattnet till de boende hade blivit en övermäktig uppgift för köket.

Klockargården i Vena får dricksvatten utkört i stora vita tunnor. Att koka vattnet till de boende hade blivit en övermäktig uppgift för köket.

Foto: Olof Carlson

Vena2018-08-08 21:00

– Därför får vi vatten hitkört i stora tunnor, säger kokerskan Christina Björkman. ÖSK kör hit dricksvatten till oss.

Hon visar upp ett par stora, vita tunnor som står i kylförrådet.

­– Här får jag ösa upp dricksvattnet, säger hon, och visar en liten handkanna som används.

För det går åt vatten, inte minst som det är rejält varmt ute. För även om ventilationen är bra, blir det varmt inomhus också. Det gäller ju att de gamla får dricka mycket, så att de inte blir uttorkade.

Hur mycket vatten som går åt har Christina Björkman svårt att uppskatta.

– Men det är en hel del, säger hon. Till och med att vi måste ta kaffevattnet i tunnorna. Det används till allt som inte kokas, som till exempel potatisen.

Men även om Klockargården får sitt vatten utkört från Hultsfred i tunnor, så kommer man inte undan kokningskravet. Nästan allt annat vatten som används måste kokas enligt bestämda regler.

Så här långt är det ingen som blivit sjuk av kranvatten på Klockargården.

– Vårdpersonalen har bra koll på de gamla, säger Christina Björkman, de ser till att det finns bra dricksvatten inom räckhåll.

Även förskolan i Vena får vatten sitt dricksvatten utkört i tunnor än så länge och förhoppningsvis ska problemet vara löst innan skolan börjar om ett par veckor.

Lennart Andreasson på ÖSK fortsätter att forska efter källan till de höga halterna av Kolibakterier i vattnet. Men än så länge har det inte givit något konkret resultat.

– Men vi jobbar vidare, säger han. Samtidigt ökar man också kloreringen av vattnet från vattenverket, och för att få systemet ordentligt genomspolat med klorerat vatten, bräddas vattentornet i Vena dagligen.

– Vi har fått indikationer på att det fungerar, säger han, vi har fått samtal från olika håll om att det luktar lite klor om vattnet.

Fortfarande väntar man också på besked från laboratoriet i Linköping som analyserar de senaste vattenproverna och svaret väntas till på tisdag i nästa vecka.

ÖSK kör som sagt ut vatten till Klockargården och till Förskolan i väntan på att provsvaren ska blåsa faran över. Det är ju anläggningar kommunen har ett särskilt ansvar för. Men att köra ut vatten till hela Vena vore en övermäktig uppgift. Därför hänvisas övriga Venabor till att koka kranvattnet även fortsättningsvis.

Lennart Andreasson
Lennart Andreasson
Livsmedelsverkets rekommendationer

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare och låt det bubbla kraftigt.

Häll upp dricksvattnet i en väl rengjord kanna eller flaska och låt det svalna. Låt det sedan stå i rumstemperatur, eller i kylskåp.

Tänk på att kokt vatten ska användas att blanda saft, brygga kaffe, eller göra is. Men även till att skölja frukt och tandborstning.

Okokt vatten kan användas för dusch, tvättning av händer och ansikte, maskindisk och städning. Samt för att spola toaletten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!