"Fortsätt koka dricksvattnet i Vena"

Kommunen uppmanar Venaborna att fortsätta koka sitt dricksvatten. Proverna som tagits visa på förhöjda halter av kolibakterier.

Kommunen uppmanar boende i Vena och utmed överföringsledningen mellan Gnöttlerum och Hultsfred att fortsätta koka sitt dricksvatten.

Kommunen uppmanar boende i Vena och utmed överföringsledningen mellan Gnöttlerum och Hultsfred att fortsätta koka sitt dricksvatten.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2018-08-06 13:10

På måndagsförmidagen gick kommunen ut med en förnyad uppmaning att koka vattnet, eftersom de senaste provsvaren visade på förhöjda värden av koliforma bakterier.

– Vi har tagit nya prover i dag, måndag, säger Lennart Andreasson på ÖSK, som räknar med att få ett förhandsbesked från laboratoriet i Linköping nu på fredag. De slutliga provsvaren väntas först på tisdag i nästa vecka.

– Så tills vidare uppmanar vi boende i Vena att fortsätta koka sitt vatten, säger han.

Det var i torsdags de förhöjda bakteriehalterna upptäcktes vid en rutinkontroll och sedan dess har man försökt spåra källan, men något konkret resultat har det inte givit.

– I dag kommer vi att ta vattenprover på flera platser längs överföringsledningen från Gnöttlerum till Vena, för att ringa in var felet finns, säger Lennart Andreasson.

De nya proverna körs sedan akut till laboratoriet i Linköping, som drar igång testerna direkt.

Samtidigt som jobbet med att spåra källan pågår, klorerar man också vattnet för att på så sätt få bort bakterierna. Så här långt finns det inga konkreta tecken på varifrån bakterierna kommer in i systemet.

Bakterierna upptäckts vid en rutinkontroll av vattnet, ÖSK tar regelbundet prover på vattnet, för att vara säker på att det håller kvalitén.

– Det är väldigt ovanligt att det blir så här, säger Lennart Andreasson. Jag har jobbat med vattnet i Hultsfred sedan 1982-83 och aldrig varit med om att det varit otjänligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!