Anrik musikkår firar 80 år – minst

Vena Musikkår 80-årsjubilerar med stor konsert, som ska försöka summera alla åren som gått. Fast egentligen är traditionen långt mycket längre. Vi får leta oss tillbaka så långt som till början av 1890-talet.

Vena Musikkår 80-årsjubilerar. "På söndag blir det konsert, som summerar alla åren", berättar Kurt Snygg.

Vena Musikkår 80-årsjubilerar. "På söndag blir det konsert, som summerar alla åren", berättar Kurt Snygg.

Foto: Olof Carlson

Vena2018-09-27 13:00

I 80 år har musikanterna gått de 87 trappstegen upp i Vena kyrktorn, för att låta musiken sprida sig över nejderna på Kristi himmelsfärdsdag. Lika länge har de marscherat i täten vid 1 maj. Det är många – och mångåriga traditioner man byggt upp sedan Vena Musikkår bildades 1938.

Men som sagt, egentligen kan vi backa bandet ända till i vart fall 1892, då Vena fick sin första musikkår.

– Då hette den något i stil med Vena Musikförening, berättar Kurt Snygg som har bra koll på historiken. Men så gjorde musikföreningen uppehåll och Vena Musikkår bildades istället, med några musiker som hade rötter i den gamla och andra helt nya medlemmar.

Kurt Snygg var bara 12-14 år när han började spela klarinett i musikkåren. Försteklarinettisten skulle göra militärtjänst och unge herr Snygg fick låna hans instrument. Senare blev det mässingsinstrument och trumpet huvudinstrumentet. 1952 blev han musikkårens ledare.

– Vi har varit lika aktiva de här senaste tio åren, så vi kommer fylla på historiken från 50-, 60-, och 70-årsjubileet. Vi försöker hålla musiken levande. Lite tufft är det med nyrekryteringen, det måste erkännas. Det är annan musik som gäller för ungdomarna, men några stycken har vi plockat genom musikskolan.

80-årsjubileet firas i Vena Bygdegård på söndag, med Kurt Snygg och Christoffer Johansson som dirigenter. Dessutom blir det utdelning av förtjänsttecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!