Patienter bör avstå alkohol före operation

Från och med nu råds alla patienter i Region Kalmar län att avstå från alkohol i fyra veckor före och fyra veckor efter en operation. Anledningen är att alkohol försvårar sårläkningen och ökar risken för blödningar.

Ingen alkohol i fyra veckor före eller efter en operation, det är rekommendationen från Region Kalmar län.

Ingen alkohol i fyra veckor före eller efter en operation, det är rekommendationen från Region Kalmar län.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Västerviks kommun2020-02-21 12:00

Fyra veckor kan tyckas mycket, men Karl Landergren, hälso- och sjukvårdsrådgivare vid Region Kalmar län, förklarar att det kan ta så lång tid innan alkoholen slutar påverka kroppen.

– Det försvinner inte med berusningen, säger han.

Sedan tidigare rekommenderas den som ska opereras att avstå från tobak under fyra veckor före, samt efter operation. Nu kompletteras det alltså med rådet om alkohol.

Och rekommendationerna gäller alla operationer, stora som små.

– Ju större operation, desto större blir förstås risken, men även för små operationer påverkar alkohol risken för komplikationer, framför allt när det gäller blödningar, infektioner och sårläkning, säger Karl Landergren.

Alla som ska göra en planerad operation kommer att få information av sin hälsocentral eller den ansvariga kliniken. Karl Landergren tror inte att det, för de flesta, kommer att vara något problem att avstå från alkohol. Men för den som behöver stöd finns möjlighet att få hjälp genom samtal med en hälsokoordinator eller livsstilssköterska.

– Men det är patientens eget ansvar att följa rekommendationerna. Vi kommer ju inte alkoholtesta någon. Däremot måste vi alltid väga nyttan mot risken och för någon som både röker och dricker mycket kan risken vara så stor att man väljer att inte erbjuda operation.

Rådet att avstå från alkohol införs samtidigt även i Region Östergötland och Region Jönköpings län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!