Oftast ingen platsbrist pÄ förlossningen

Det har blivit vanligare att vara rÀdd för att föda. Ett sÀtt att övervinna rÀdslan Àr att planera förlossningen.

Det finns hjÀlp att fÄ för gravida som kÀnner förlossningsrÀdsla - en kÀnsla som blivit mer legitim, menar verksamhetschef Lena Arvidsson.

Det finns hjÀlp att fÄ för gravida som kÀnner förlossningsrÀdsla - en kÀnsla som blivit mer legitim, menar verksamhetschef Lena Arvidsson.

Foto: Gorm Kallestad/TT

VĂ€sterviks kommun2020-02-02 18:00

Full förlossningsavdelning Ă€r ovanligt i VĂ€stervik, menar bĂ„de Kvinnoklinikens verksamhetschef Lena Arvidsson och socialdemokraten Yvonne Hagberg, regionrĂ„d med ansvar för hĂ€lso- och sjukvĂ„rd i region Kalmar. 

– Men det kan hĂ€nda. Är man i början av vĂ€rkarbetet fĂ„r man kanske uppmaningen att vĂ€nta, men jag ser det inte som nĂ„got stort problem. Ibland hĂ€nder det som inte Ă€r bra, dĂ„ Ă€r det viktigt att lĂ€ra av misstagen, sĂ„ det inte hĂ€nder igen, sĂ€ger Yvonne Hagberg (S).

Enligt Lena Arvidsson Ă€r det vanligare att VĂ€stervik tar emot patienter frĂ„n Östergötland, Ă€n att gravida hĂ€nvisas till andra sjukhus. Hennes uppfattning Ă€r att det blivit vanligare att gravida Ă€r rĂ€dda för att föda.

– Tidigare skulle man bara föda och klara av det. I dag Ă€r det tillĂ„tet att sĂ€ga att man Ă€r rĂ€dd.

Men det finns hjÀlp att fÄ. PÄ VÀsterviks sjukhus finns Auroramottagningen för förlossningsrÀdda. Ofta Àr det barnmorskan pÄ mödravÄrden som rekommenderar den gravida att ta hjÀlp av Auroramottagningen, men den gravida kan sjÀlv önska att fÄ hjÀlp.

– Om man har haft en snabb förlossning tidigare och bor lĂ„ngt bort, kan en lösning vara att planera att sĂ€tta i gĂ„ng förlossningen sĂ„ att det blir mer kontrollerat, sĂ€ger Lena Arvidsson. 

Kan förlossningsvÄrden rÀkna med mer resurser?

– De riktade satsningarna pĂ„ kvinnosjukvĂ„rden fortsĂ€tter och vi lĂ€gger in 30 miljoner nya kronor pĂ„ kompetensförsörjning, dĂ€r barnmorskor sjĂ€lvklart Ă€r en del, sĂ€ger Yvonne Hagberg (S).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!