Den 26-årige belgaren Vincent Verheyen flyttade till Sverige i mitten av november. Han säger att valet föll på Sverige och Västervik för att här är vattnet och luften ren. Det förs även en politik som värnar om människorna, tycker han. Han sökte arbete som utdelare på Svensk direktreklam i Västervik och fick jobb, men redan efter en vecka ansåg han att lönen var oskälig. Han gjorde en video där han förklarar vilka arbetsuppgifter som ingår och vad lönen blir. Videon som han lade upp på den sociala nyhetssidan Reddit har fått stor spridning.

– Det blev en lön på 40 kronor i timmen. Det är att utnyttja barn och invandrare, säger han på engelska när vi möts i centrala Västervik.

Vincent Verheyen ville sluta på direkten, men var enligt avtalet som han hade skrivit på tvungen att fortsätta två veckor till.

Enligt Zarah Ågren, platschef på Svensk direktreklam i Västervik, är lönerna fastställda i kollektivavtal med Svenska Transportarbetareförbundet. Utdelarna jobbar med prestationslön som baserar sig på en grund- vikt- sorteringsersättning.

– Utdelning är ett extraknäck. Timlönen är baserad på en normalprestation vilket innebär att det tar ett tag att komma in i jobbet. Så de första gångerna kan man inte räkna med att komma upp i den angivna timlönen. Det kan ha blivit en kommunikationsmiss med Vincent Verheyen angående detta. Med tiden och när rutinen har satt sig kan det gå ännu fortare och då blir timlönen högre, säger Zarah Ågren.