It-expert om attacken: Kan ta veckor att ÄtgÀrda

Bland annat Filmstaden har drabbats hÄrt av en hackerattack. Det kan dröja innan allt fungerar igen. "I absolut vÀrsta fall kan det ta veckor att ÄtgÀrda", sÀger it-sÀkerhetsexperten Anders Nilsson.

Filmstaden runt om i Sverige kan varken sĂ€lja biobiljetter, godis eller lĂ€sk pĂ„ grund av hackerattacken. Även Biostaden i VĂ€stervik pĂ„verkas eftersom de ingĂ„r i samma koncern.

Filmstaden runt om i Sverige kan varken sĂ€lja biobiljetter, godis eller lĂ€sk pĂ„ grund av hackerattacken. Även Biostaden i VĂ€stervik pĂ„verkas eftersom de ingĂ„r i samma koncern.

Foto: Anders Wiklund/TT

VĂ€stervik/Vimmerby2024-01-20 17:39

Attacken mot ett av it-leverantören Tietoevrys datacenter i Sverige pÄverkar tjÀnsterna för ett antal kunder. FörsÀljningssystemen har exempelvis kraschat hos Filmstaden, Rusta och GranngÄrden.

GranngÄrdens butiker i VÀstervik och Vimmerby har haft stÀngt under dagen.

– De Ă€r drabbade av en ransomware-attack, en utpressningsgrej som har krypterat allting, sĂ€ger Anders Nilsson pĂ„ sĂ€kerhetsföretaget Eset Nordics till TT.

Omfattningen och om informationen Àr stulen eller bara krypterad Àr okÀnt.

– Det som mĂ„ste ske Ă€r att först ta reda pĂ„ hur angriparna tog sig in, se till att de inte finns kvar i systemen, inte lĂ€mnat nĂ„gra bakdörrar, och sedan Ă„terstĂ€lla allting frĂ„n sĂ€kerhetskopior, som förhoppningsvis fortfarande finns kvar, sĂ€ger Anders Nilsson.

Hur lÄng tid kan det ta att ÄtgÀrda?

– Det Ă€r vĂ€ldigt olika. Jag tror inte att det Ă€r gjort pĂ„ bara en dag. I absolut vĂ€rsta fall kan det ta veckor. Jag misstĂ€nker att de största kunderna kommer att fĂ„ tillbaka sitt först, men det beror pĂ„ hur mycket som kan Ă„terstĂ€llas frĂ„n Tietos system.

Är det nĂ„got de drabbade företagen sjĂ€lva kan göra?

– Förmodligen inte. All data har nog legat hos Tieto. En del kanske har egna kopior men det Ă€r nog Ă€ndĂ„ svĂ„rt att sĂ€tta upp egna system för det.

Även polisen har haft it-strul pĂ„ lördagen, vilket pĂ„verkade publiceringssystemet pĂ„ myndighetens sajt. Om det finns nĂ„got samband Ă€r oklart.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!