På lördagen anordnade organisationen Bry - Barns Rättsskydd en manifestation utanför Ica maxi i Västervik. Brys grundare Agneta Bravélius fanns på plats.

– Vi måste börja prata om att barn utsätts för övergrepp och misshandel. Det är mycket vanligare än vad folk i allmänhet tror, säger Agneta Bravélius.

Hon berättar att vart femte barn utsätts för övergrepp innan de fyller 18 år i Sverige.

Artikelbild

| Agneta Bravélius, grundare av Bry - Barnens rättsskydd, hoppas att manifestationer ska kunna väcka folket och leda till revolution.

– De flesta övergrepp sker inom familjen eller av någon annan som barnet känner väl. Och tystnaden är faktiskt förövarens bästa försvar. Det är därför vi måste börja prata om det här och se problemet, för när man ser ett problem kan man också hitta lösningen, säger hon.

Att anordna manifestationer är ett nytt grepp för Bry. Första manifestionen anordnades den 17 mars i Stockholm och tanken är att Bry ska besöka fler platser framöver.

– Jag har tröttnat på larmrapporterna som publiceras år ut och år in. Socialtjänsten är i kris och polisen saknar resurser. Larmrapporterna är som tomtebloss. Debatten blommar upp för att sedan ganska snabbt falna utan att någon förändring har skett överhuvudtaget, säger Agneta Bravélius och berättar att Bry skrivit debattartiklar och uppvaktat politiker för att få till stånd en förändring.

– Men jag ser att vi måste få med oss folket. Situationen är så akut och allvarlig i dag så egentligen behövs det en revolution och då måste vi få folket med oss, säger hon.

Artikelbild

| Brys Agneta Bravélius tillsammans med Lasse Westholm från organisationen Treskablinoll.

På plats i Västervik var också Lasse Westholm från organisationen Treskablinoll. Han berättade om sina egna erfarenheter och hoppas att det ska leda till att fler berättar om vad de varit med om.

– De som råkat ut för något måste förstå att det inte är deras fel, säger Lasse Westholm när han står på scenen.

Artikelbild

Organisationen Bry har samlat ihop gosedjur. "Gosedjuren har fått höra barnens berättelser i förtroende många gånger och nu tänker vi att vi använder gosedjuren för att vi vuxna verkligen måste kliva fram och ta vid." Det säger Brys grundare Agneta Bravélius.

Monica Dahlström-Lannes, som arbetat som kriminalkommissarie talade också under manifestationen. Dessutom uppträdde Joyvoice, The house och Landucci blues & soul mayhem.