I samband med jobbmässan som är i Bryggaren och på Arbetsförmedlingen på lördagen ställer Kriminalvården ställer upp en trailer på Spötorget. I den är en komplett cell uppbyggd med återanvänd inredning från Kumla. Trailern har även flera skärmar som visar hur Kriminalvårdens verksamhet fungerar.

– Vi är ute på en turné just nu och det är första gången som trailern kommer till Västervik, säger Lena Hansson, rekryteringskoordinator på Kriminalvården.

I trailern finns personal från Kriminalvården som kommer att berätta hur det är att arbeta som kriminalvårdare, hur det går till när någon blir häktad och hur det är att sitta i fängelse.

– För att arbeta på någon av våra anstalter ska man ha fullständig gymnasiekompetens och körkort. Alla får en introduktion på två veckor.

Som kriminalvårdare behöver man vara trygg och stabil.

– Sedan är det viktigt att vara intresserad och nyfiken på andra människor och ha förståelse för människor som har gått igenom olika kriser i livet.

Jobbet som kriminalvårdare innebär säkerhetsarbete och att vara stödjande i en förändringsprocess. Sommarvikarier arbetar dag och kväll samt helg på ett rullande schema och längden på vikariaten är 10 till 12 veckor.

I hela landet behöver Kriminalvården rekrytera cirka 1 800 sommarvikarier och i Västervik behövs ett 40-tal. Åsa Lindberg, kriminalvårdschef anstalten Västervik Norra, är hoppfull inför rekryteringen.

– Ja, jag tror vi kommer lyckas. Vi har många som återvänder år från år.