Tre till sjukhus efter dykolycka

Räddningstjänsten och ambulans larmades på tisdagsförmiddagen till Gränsö kanal. Detta efter att en dykolycka inträffat.

Gränsö kanal.

Gränsö kanal.

Foto: Karrin Hertz

Västervik2018-05-15 11:39

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 11.25, men vad som skett var till en början okänt. En knapp timme senare meddelade dock Joakim Jansson, säkerhetschef på Västerviks kommun, att det hela handlade om en dykolycka.

– Vi har tre personer ur vår räddningspersonal som just nu befinner sig på sjukhuset i Västervik, med anledning av en dykolycka av något slag.

Personerna var inblandade i en dykövning när olyckan skedde, men exakt vad som hänt är inte känt.

– En teknisk undersökning och utredning ska genomföras efter konstens alla regler. Om jag ska tro någonting så skulle det vara att det är ett tekniskt problem med den utrustning som använts som har orsakat det här, men det är för tidigt att säga, säger Joakim Jansson.

De tre personerna var efter olyckan vakna och talbara. Enligt Västerviks sjukhus bedöms alla tre skadade – män mellan 30 och 45 år – vara lindrigt skadade. Alla kvarstannar dock på vårdavdelning.

Det var inte bara ambulans som blev inblandad i dykolyckan. Räddningstjänsten kontaktade även Sjöfartsverket för att fråga om assistans av en helikopter.

– Man ville ha en helikopter som kunde användas om det skulle bli tvunget med en snabb transport av en patient från Västervik till sjukhuset i Karlskrona där det finns en tryckkammare, säger Lars Nilsson, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Den helikopter som var närmast när larmet kom in stod vid tillfället i Visby. Cirka 25 minuter efter larmet landade den i Västervik. Vid 13-tiden stod den fortfarande kvar, efter beslut från läkare om att låta en av patienterna ligga kvar på Västerviks sjukhus för obsevation i en timme innan beslut skulle tas om denne behövde föras vidare med helikoptern.

– Vi helikoptern är kvar där nu. Den är inte larmad mer nu, men vi håller beredskapen från Västervik istället, sade Lars Nilsson.

Strax före klockan 13:30 hade helikopter lämnat Västervik, dock utan att någon patient följt med i den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!