Vi åker ner för en slingrig grusväg bakom festlokalen. Här har grävskoporna redan jobbat ett tag. En stor grusplan breder ut sig framför sjön Maren. Längre tillbaka låg det ett reningsverk på platsen.

– Husen kommer att ligga 30 – 40 meter från sjön, säger Per Karlsson, vd på Gertrudsvik.

Bygget kommer att starta i höst. Tolv lägenheter på runt 90 kvadratmeter, fördelade på tre tvåplanshus blir det.

Artikelbild

| Husen är ritade av arkitekten Bertil Dolk, och byggs i två plan.

Finns intresset så har Gertrudsvik byggrätt längs med Maren för ytterligare etapper. Det är ett spår av tiden då semesteranläggningen Holiday Club ville etablera sig i Västervik. Då planerades det för andelslägenheter – nu kan det bli bostäder istället.

Per Karlsson både hoppas och tror att tolv första lägenheterna ska tas väl emot. Bostadsmarknaden är het. Det märks inte minst på försäljningen av villatomter i området.

– Det är egentigen fantastiskt hur bra det går. Inte minst med tanke på hur många tomter det finns i Västervik.

Ruschen är kanske en kombination av tur och eget arbete. Bolaget Gertrudsvik har sedan man köpte det gigantiska sjukhusområdet av landstinget investerat 700 miljoner i Gertrudsvik.

– Vi har en ägare som verkligen tror på området, säger Per Karlsson.

2004 köptes området av den skånske fastighetsentreprenören Lars Nilsson. Området finns fortfarande kvar i familjens ägo.

Till det kommer att norra Västervik haft en starkt utveckling under det senaste decenniet. Ljunghedens handelsområde har varit viktigt för Gertrudsvik.

– Vi hoppas att det fortsätter att utvecklas. Nu blir det en cykelbana mellan Gertrudsvik och Ljungheden, säger Per Karlsson.

Framtidsplaner saknas inte för området. Den gamla läkarvillan Reimersholm, som tidigare inrymde rättspsykiatrisk vård, byggs om till fyra hyresrätter. Intill vill man bygga ytterligare bostadsrätter.

– Det blir nästa projekt eftet det här, säger Per Karlsson.

Under åren direkt efter sjukhusets avveckling var Norra sjukhusområdet nästan en spökstad, med många stora tomma hus. Bland många Västerviksbor fanns ”mentalsjukhusstämpeln” kvar.

– Den är helt borta nu, säger Per Karlsson.

I dag jobbar flera hundra personer på området, med fängelset som största arbetsgivare. När vi frågar hur många som bor här, gör Per Karlsson ett överslag med de bebyggda villatomterna, hyreshusen och bostadsrätterna.

– Det blir 1000 personer. Om inte mer...