Somaias resa i guds namn

PĂ„ mĂ„ndagen avslutas vallfĂ€rden hajj i Mecka. Årligen deltar drygt 2 000 pilgrimer frĂ„n Sverige i högtiden och en av dem som gjort det Ă€r Somaia frĂ„n Överum.

Somaia Aldaher Aldiri: "Att vallfÀrda runt Mecka, tar tid och kraft. Man mÄste ha god hÀlsa och vara beredd pÄ lÄnga dagar. I bland sover man knappt eftersom man Àr rÀdd att missa saker och ting".

Somaia Aldaher Aldiri: "Att vallfÀrda runt Mecka, tar tid och kraft. Man mÄste ha god hÀlsa och vara beredd pÄ lÄnga dagar. I bland sover man knappt eftersom man Àr rÀdd att missa saker och ting".

Foto: Emil Sandgrim

VĂ€stervik2019-08-12 18:00

Somaia Aldaher Aldiri tar upp sin mobil och visar bilder frÄn sina tidigare resor till Mecka som ligger i Saudiarabien. Hon har gjort hajj tre gÄnger, men avstod i Är pÄ grund av att det inte gick ihop tidsmÀssigt och ekonomiskt.

– Jag studerar pĂ„ SFI och att resa till Mecka kostar mycket, sĂ€ger hon.

Hon tar en klunk frÄn sitt vattenglas innan hon berÀttar om sin tro. Hon Àr muslim och har varit det sedan barnsben. Att vallfÀrda till Mecka Àr en sjÀlvklarhet för henne.

– NĂ€r jag Ă€r dĂ€r fylls jag av ett lugn och en slags andlighet som gör mig tillfredstĂ€lld med livet. Jag kĂ€nner ocksĂ„ jag att jag gör en bra sak för gud, sĂ€ger hon.

Somaia, som kommer frÄn Syrien, har bott i Sverige i fyra Är. Hon berÀttar att om man vill vallfÀrda till Mecka, behöver man registrera sig hos nÄgon av de agenturer som arrangerar vallfÀrden och dÀrefter ansöka om ett visum för Saudiarabien.

– Totalt kostar allt kanske 50 000 kronor och det kan ta tid innan alla papper och tillstĂ„nd Ă€r klara. Man behöver dĂ€rför ha tĂ„lamod med processen, sĂ€ger hon.

VallfÀrden hajj Àr en av fem grundpelare inom islam. Varje muslim som har möjlighet, förvÀntas göra resan en gÄng under sin livstid. Enligt folkhÀlsomyndigheten brukar det totala antalet pilgrimer ligga runt 2 miljoner, varav cirka 2 000 Àr frÄn Sverige. Somaia Aldiri berÀttar att man pÄ plats i Mecka besöker ett antal religiösa platser, sÄsom Mount of Mercy, Muzdalifah och Kaba. Den senare Àr en byggnad som pilgrimerna varvar sju gÄnger.

– Det finns en förutbestĂ€md rutt som alla pilgrimer gĂ„r. TĂ€nk dig hur hĂ€ftigt det Ă€r nĂ€r tvĂ„ miljoner mĂ€nniskor gĂ„r tillsammans frĂ„n den ena stationen till den andra, sĂ€ger hon.

Hon berÀttar att besöket i Mecka tar ungefÀr tre dagar men att det varierar lite beroende pÄ vilka heliga platser man besöker. Enligt henne Àr det just att man trÀffar sÄ mÄnga mÀnniskor som Àr det bÀsta med resan.

–  Även om det Ă€r varmt, att det tar tid, och att det Ă€r trĂ„ngt och svettigt att röra sig bland alla mĂ€nniskor, finns det en gemenskap hos besökarna. Alla ses som lika mycket vĂ€rda oavsett nationalitet, Ă„lder eller kön, sĂ€ger hon.

Hur blir man bemött som kvinna?

– Bra. Det finns en stor skillnad mellan vad man gör i Mecka och vad man tycker om Saudiarabien. Även om landet har lagar eller regler som inte passar mig som muslimsk kvinna, Ă„ker man till Mecka dĂ„ det Ă€r en plats för alla muslimer, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!