Så många nyanlända ska Västervik ta emot

Nästa år ska Kalmar län ta emot totalt 96 nyanlända invandrare. Nu står det klart hur fördelningen mellan länets kommuner ser ut.

Kirsi Sedell Masters är verksamhetschef för flyktingmottagning och integration vid Västerviks kommun.

Kirsi Sedell Masters är verksamhetschef för flyktingmottagning och integration vid Västerviks kommun.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2018-11-18 07:00

Det är länsstyrelsen som fattar beslutet om hur många nyanlända respektive kommun ska ta emot. För tredje året i rad sker fördelningen i dialog med kommunerna.

– Det var huggsexa om de som ska placeras i länet nästa år. Kommunerna ville verkligen ta emot dem, säger Kirsi Sedell Masters, verksamhetschef för flyktingmottagning och integration vid Västerviks kommun.

I fjol var Västerviks kommun hänvisad att ta emot 10 direktanvisade nyanlända, nästa år handlar det istället om 15 personer.

– Vi hade kunnat ta emot ännu fler, men nu fick vi bara 15, säger Kirsi Sedell Masters.

Hon menar att en fungerande organisation och ett bra samarbete inom kommunen och med arbetsförmedlingen har arbetats fram, vilket gör att kommunen är väl förberedd på att ta emot nyanlända.

– Men nu får vi istället en chans att arbeta med grupper som vi inte riktigt har mäktat med tidigare, utan som har hamnat mellan stolarna. Nu kan vi lägga vår kraft även på dem och verkligen försöka stötta individer på ett annat sätt än tidigare.

Kirsi Sedell Masters vill dock poängtera att det kan se ut som att Västervik ökar sitt mottagande nästa år, men i fjol tog kommunen totalt emot 25 personer. 15 av dessa personer hade tidigare direktanvisats till Hultsfred och Högsby, men de erbjöds senare bostad, vidarebosättning, i Västerviks kommun.

Kirsi Sedell Masters tillägger dock att bara ett fåtal av de nyanlända från Hultsfred och Högsby, som blev erbjudna att bosätta sig i Västervik, tackade ja.

Så många tas emot

Siffrorna gäller direktanvisade nyanlända.

Kalmar: 55 personer.

Oskarshamn: 16 personer.

Västervik: 15 personer.

Vimmerby 5 personer.

Borgholm: 5 personer.

Övriga kommuner i länet tar inte emot några direktanvisade nyanlända

Det totala antalet nyanlända i Sverige har minskat.

Antal nyanlända 2018: 15 200 personer.

Antal nyanlända 2019: 9 000 personer.

Källor: Länsstyrelsen i Kalmar län och tidningen Hem & hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!