Så många fler är vi i Västervik

Västerviks befolkning ökade med 125 personer från april till juni. Någon som ser positivt på trenden är kommunalrådet Dan Nilsson (S).

Enligt SCB:s senaste rapport bor just nu 36 784 invånare i Västerviks kommun.

Enligt SCB:s senaste rapport bor just nu 36 784 invånare i Västerviks kommun.

Foto: Anders Steiner

Västervik2019-08-20 12:38

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, bodde den 30:e juni 36 784 personer i Västervik. Det är en ökning med 125 personer jämfört med april och Västervik är den kommun i Kalmar län där befolkningen ökat mest.

– Vad jag förstår så består det av en hel del invandring men även ett positivt inflyttningsnetto. Det är glädjande att kommunen växer och vi behöver bli fler och få mer arbetskraft, säger Dan Nilsson.

SCB:s rapport visar att totalt 376 personer flyttade till kommunen samtidigt som 247 invånare lämnade under perioden april till juni. 46 av de nyinflyttande kom från länet, 268 från övriga Sverige och 68 från utlandet.

– Tittar man på invandringen så visar det att vi har ett bra mottangande och jobbar på ett bra sätt så människor väljer att stanna i Västervik. Det är också glädjande att vi är en attraktiv kommun där folk väljer att bosätta sig.

Ställer det här högre krav på kommunen?

– Det klart att det gör det, så blir det alltid när vi växer. Det blir ett större tryck på våra kommunala verksamheter och sånt jobbar vi hela tiden med utifrån de prognoser vi har.

I Kalmar län ökade befolkningen även i Oskarshamn, Torsås, Borgholm, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Emmaboda. Faktum är att Kalmar län slår historiskt befolkningsrekord:

– Äntligen skulle man vilja utropa. Det tidigare rekordet var från 1880. Under de 140 år som gått har mycket hänt i länet. Men då som nu är det migrationen som är avgörande för befolkningsutvecklingen, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kalmar län i en presskommentar.

Grovt förenklat så sjönk befolkningen i Kalmar län efter 1880 när stora delar befolkningen utvandrade till Amerika. De senaste åren har flyttströmmarna gått från utlandet till Kalmar län.

Västervik har däremot långt kvar till något befolkningsrekord. Så sent som på 80-talet låg befolkningen i kommunen på över 40 000 invånare.

– Det är glädjande att kommunen växer och vi behöver bli fler och få mer arbetskraft, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S).
– Det är glädjande att kommunen växer och vi behöver bli fler och få mer arbetskraft, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!